Ένα παγκόσμιο μουσικό μάθημα στην Κρήτη! Η Μαρία Μανουσάκη μαγεύει με το βιολί της

714

Ένα  παγκόσμιο μουσικό μάθημα για όλους αποτελεί για τη βιολίστρια, Μαρία Μανουσάκη, το 5ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης που οργανώνεται αύριο Τρίτη 24, Ιουλίου στις 8:30 το βράδυ στο κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”. Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί και στα Χανιά την Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ στον χώρο Οινο Μανουσάκη στο Βατόλακκο.

«Σε κάθε μου συναυλία μιλάω για τον τόπο μας και την ομορφιά του τόπου μας και την ιστορία του τόπου μας, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό να ξέρουμε όλοι, ιδίως οι νέοι», αναφέρει σε συνέντευξή της στην «Π».

Το κείμενο έχει ως εξής:

Η συνέντευξη

Η Μαρία Μανουσάκη μαγεύει με το βιολί της
«Έχω την τάση να χάνομαι στα πολλά πράγματα που κάνω, και αν δεν βάλω στόχους με παίρνει ο άνεμος», αναφέρει στην «Π» η κ. Μαρία Μανουσάκη

Τι σας ώθησε να οργανώσετε το συγκεκριμένο φεστιβάλ;

«Διοργάνωσα μια συναυλία το 2014 με δυο σχήματα, το ένα ήταν δικό μου από τη Νέα Υόρκη και το άλλο ήταν το   σχήμα του Παντελή Κρασαδάκη και του Γιώργου Βογιατζή.

Η βραδιά πήγε πολύ καλά και καταλήξαμε να αυτοσχεδιάσουμε πάνω σε ρυθμούς κρητικούς μαζί με τον Γιώργο Βογιατζή κάτι που δεν είχα ξανακάνει ποτέ. Το αποτέλεσμα πολύ όμορφο και εξίσου εντυπωσιακό.

Εκείνο το βράδυ αποφάσισα πως ένα φεστιβάλ με διάφορα σχήματα από το εξωτερικό και ένα κρητικό παραδοσιακό σχήμα θα ήτανε πολύ όμορφη ιδέα, διότι έτσι μαθαίνεται στο εξωτερικό  το χωριό  μου και ο τόπος μας  και μαθαίνει και ο δικός μας κόσμος ο ντόπιος κόσμος, ένα άλλο είδος μουσικής.

Το θεώρησα κάπως σαν ένα  παγκόσμιο μουσικό μάθημα για όλους».

Θεωρείτε πως μέχρι σήμερα έχετε πετύχει τον στόχο που θέσατε;

«Κάποιους στόχους τους έχω πετύχει, κάποιους όχι ακόμα, αλλά συνέχεια βάζω τον πήχη πιο ψηλά και όλο και παραπάνω στόχους. Αισθάνομαι πως η ζωή μου χωρίς στόχους κάπως δεν έχει νόημα, έχω την τάση να χάνομαι στα πολλά πράγματα που κάνω και αν δεν βάλω στόχους με παίρνει ο άνεμος».

Το φεστιβάλ

Μιλήστε μας για το επικείμενο φεστιβάλ και πόσο διαφορετικά ακούσματα θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ο κόσμος.

Η Μαρία Μανουσάκη μαγεύει με το βιολί της

«Φέτος στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης θα απολαύσουμε τον παγκοσμίως φημισμένο Ράμι Ουράμπι από την Τυνησία  που θα μας παίξει παραδοσιακή φλογέρα  και θα τραγουδήσει μαζί με το σχήμα του.

Θα ακούσουμε τα καινούργια μου κομμάτια που έγραψα φέτος στη Νέα Υόρκη,   με έμφαση σε  κρητικά  κομμάτια  αλλά με τζαζ ρυθμούς και αρμονίες,  μαζί με τους μουσικούς μου από Ισραήλ Τουρκία και Νέα Υόρκη.

Και το κρητικό μας σχήμα φέτος θα έχει τον Βασίλη Σταυρακάκη, το Ζαχαρία Σπυριδάκη, τον Γιώργο Μανωλάκη και τον Γιάννη Παπατζανή».

Η κρητική μουσική έχει οπαδούς εκτός συνόρων;

«Η κρητική μουσική αρέσει σε όλη την Ελλάδα σίγουρα! Έχει έναν δυναμισμό που αγγίζει τον άλλον βαθιά στην ψυχή του.  Από όπου και να είναι η καταγωγή του.

Όσον αφορά το εξωτερικό και τους ξένους, αισθάνομαι ότι με μια διαφορετική προσέγγιση τους είναι λίγο πιο φιλικό το άκουσμα, γι’ αυτό και προσπαθώ να παίζω με το κρητικό ηχόχρωμα, αλλά να το κάνω λίγο πιο φιλικό στα αυτιά των ξένων».

 Είναι διαφορετικά τα συναισθήματα όταν εμφανίζεστε στην Κρήτη και όταν παίζετε για άλλο κοινό;

«Όποτε παίζουμε στο εξωτερικό, μόλις ακούσουνε έναν κρητικό ρυθμό, όπως τον πεντοζάλη, αναστατώνεται ο κόσμος και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα.  Δεν σημαίνει ότι μπορούνε να κάτσουνε επί ώρες να ακούσουνε κρητική μουσική διότι δεν έχουνε μάθει και δεν έχουνε μεγαλώσει με αυτά τα ακούσματα αλλά αν τους το πλασάρεις με όμορφο τρόπο και λίγο πιο κοντά στα δικά τους ακούσματα, τους έχεις κερδίσει!

Σε κάθε μου συναυλία μιλάω για τον τόπο μας και την ομορφιά του τόπου μας και την ιστορία του τόπου μας, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό να ξέρουμε όλοι, ιδίως οι νέοι».

Το φθινόπωρο κυκλοφορεί το νέο σας άλμπουμ.

Τον Σεπτέμβρη κυκλοφορώ ένα άλμπουμ με παραγωγή του «Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σειστρον» Cretan jazz project, Ένα σχήμα με κιθάρα βιολί και λαούτο βασισμένα σε δικές μας ενορχηστρώσεις και κάποια γνωστά κρητικά κομμάτια, τα οποία τα έχουμε αλλάξει λίγο προς την τζαζ.

Επίσης το φθινόπωρο θα παρουσιάσω τη νέα μου δουλειά που ετοιμάζω στη Νέα Υόρκη, η οποία δεν έχει τίτλο ακόμα. Και πάλι θα έχει ακούσματα κρητικά με στοιχεία νεοϋορκέζικης τζαζ.

Θα ήθελα να διοργανώσω και κάποιες συναυλίες τον χειμώνα στην Κρήτη με σχήματα από το εξωτερικό και κάποια κρητικά σχήματα παραδοσιακά, αλλά είναι ακόμα ένα project το οποίο το δουλεύω στο κεφάλι μου προς το παρόν».

 

 

Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης Καλοκαίρι 2018

Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης Καλοκαίρι 2018Πρόκειται για μία εμπνευσμένη συνεργασία από τρία σπουδαία μουσικά σχήματα, τα οποία θα παρουσιάσουν αυθεντικές συνθέσεις με κοινή αναφορά στο Κρητικό τοπίο.

Τα σχήματα

Βασίλης Σταυρακάκης φωνή και μαντολίνο  Ζαχαριας Σπυρiδάκης φωνή και λύρα, Γιώργος Μανωλάκης φωνή και λαούτο, Γιαννης Παπατζανής κρουστά, Μαρία Μανουσάκη κουαρτέτο από Νέα Υόρκη (Engin Gunaydin drums, Guy Mintus Piano, Panayiotis Andreou bass)   Ourabi Ramo group, φωνή και νέι από Τυνησία

Τιμή εισόδου 10 ευρώ.  Ένα μέρος των εσόδων θα δωριστεί στο ίδρυμα ΕΛΕΠΑΠ.

Ένα μουσικό φεστιβάλ που συνδέει διαφορετικούς μουσικούς πολιτισμούς από όλο τον κόσμο με τη μουσική κληρονομιά της Κρήτης, σε ένα πανέμορφο περιβάλλον ανάμεσα στους ελαιώνες, κάτω από τους κρητικούς ουρανούς.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν ελληνικά και διεθνή μουσικά σχήματα που εστιάζουν στην τζαζ, την world music καθώς και στην αυθεντική παραδοσιακή κρητική μουσική.

Το φεστιβάλ συγκεντρώνει κάθε χρονιά πάνω από 800 άτομα.

Στα προηγούμενα φεστιβάλ έχουν ηδη εμφανιστεί:

Ross Daly Ireland, Haig Yazdjian Syria, Tigran Sargsyan Armenia, Andreas Arnold Germany, Guy Mintus Israel, Engin Gunaydin Turkey.

Βασίλης Σκουλάς, Παντελής Κρασαδάκης, Γιώργος Βογιατζής, Δημήτρης Σιδερής, Πέτρος Κούρτης, Πέτρος Κλαμπάνης.

Ν. Αφρική, Ελλάδα, Ν. Υόρκη

Γεννημένη στη νότια Αφρική, μεγαλωμένη στην Ελλάδα και τα τελευταία έξι χρόνια εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη, η βιολίστρια Μαρία Μανουσάκη είναι μια μουσικός με διεθνή παρουσία στον χώρο της jazz και world μουσικής.

Σπούδασε με υποτροφία στο Berklee College of Music της Βοστώνης το 2000 αποφοιτώντας με διάκριση.

Το 2014 διοργάνωσε το Cretan World Music Festival στον Aλικιανό Χανίων με καλεσμένους παγκοσμίου φήμης μουσικούς. Η Μαρία εμπνέεται από τις κρητικές της ρίζες και την αγάπη της για την τζαζ, για να δημιουργήσει τις νέες συνθέσεις της.

Στόχος της είναι να κάνει την κρητική μουσική με μια πρωτότυπη ιδιομορφία πιο κατανοητή στο ξένο κοινό.

Εχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών το Perth concert hall στην Αυστραλία, το Frank Sinatra School of Arts στη Νέα Υόρκη, στην  τελετή λήξης των μεσογειακών αγώνων στην Πεσκάρα της Ιταλίας.

Έχει ανοίξει μια συναυλία του STING στο Lincoln center New York city, έχει παίξει σε βιντεοκλίπ της διάσημης τραγουδίστριας ΑDELE, έχει ανοίξει συναυλία των PET SHOP BOYS στον Λυκαβηττό και Εμφανίστηκε με το φημισμένο Gypsy Jazz συγκρότημα Rosenburg Trio.

Το album της “Sole Voyage” ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη το 2016. Το άλμπουμ κέρδισε το βραβείο καλύτερο jazz Αμπουμπά Αμερικής 2016 από το “The Akademia Music Awards”. Είναι αφιερωμένο σε όλους τους μετανάστες, που φύγανε από την Κρήτη για ξένους και άγνωστους τόπους το 1920 ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή.

Στον δίσκο της  συμμετέχουν παγκοσμίως φημισμένοι μουσικοί  όπως Shai Maestro πιάνο, Πέτρο Κλαμπάνης στο μπάσο και ενορχήστρωση, Μαυρουδης Κοντάνης στο ούτι,Tamer Pirnabasi Canun, Ziv Ravitz ντραμς.

Το νέο της άλμπουμ ηχογραφήθηκε φέτος με καταξιωμένους μουσικούς από όλο τον κόσμο και θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2018. Και σε αυτή της τη δουλειά κυριαρχούν τα έντονα κρητικά της ακούσματα.

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει