«Αναρωτιόμουνα πότε θα του ζητούσες αυτόγραφο»

2.106

Το τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού TIME έχει κάνει πάταγο. Η προσωπογραφία που συνθέτει τον Τραμπ και τον Πούτιν σε μια μορφή έχει ως στόχο να απεικονίσει την απόλυτη ταύτιση των δύο ανδρών: «και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν», σύμφωνα με το κατά Μάρκον ευαγγέλιο.

Πιο κοντά στην αλήθεια είναι μάλλον η δηκτική παρατήρηση ενός αμερικανού ηθοποιού, που παρακολούθησε την κοινή συνέντευξη τύπου των δύο προέδρων. Απευθυνόμενος στον Τραμπ, τον παρομοίασε με «μικρό θαυμαστή» του Πούτιν και σχολίασε: «αναρωτιόμουνα ποτέ θα του ζητούσες μια σέλφι ή αυτόγραφο ή κάτι παρόμοιο».

Ας δούμε λοιπόν την παρακάτω περίπτωση, όπου  ο Πούτιν και ο Τραμπ φαίνεται να έχουν κοινούς στόχους αλλά το αποτέλεσμα της «συνεργασίας» τους ευνοεί καταφανώς τον πρώτο.  Οι δύο πρόεδροι απεργάζονται, ο καθένας με τον τρόπο του, την αποσταθεροποίηση και εν τέλει τη διάλυση της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Δειγματοληπτικά αναφέρω ότι ο Τραμπ είναι υπέρ του Brexit, πρόσφατα ρώτησε τον Πρόεδρο Μακρόν «γιατί δεν έφυγε από την Ε.Ε.» και έχει απειλήσει με αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του ο Πούτιν, με τη βοήθεια πειρατών του κυβερνοχώρου (hackers) και άλλων μέσων,  παρεμβαίνει παρασκηνιακά σε κρίσιμες αποφάσεις, εσωτερικές και εξωτερικές, των χωρών-μελών της  Ε.Ε., των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ, με στόχο να κατευθύνει την κοινή γνώμη στο επιθυμητό για αυτόν αποτέλεσμα.

Στην πράξη όμως ο Τραμπ εργάζεται για λογαριασμό του Πούτιν, ως άλλος «μικρός θαυμαστής» του. Διότι το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου, που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «πρώτα η Αμερική», συρρικνώνει, τυπικά και ουσιαστικά, τη γεωπολιτική επιρροή της χώρας του· αντίθετα η στρατηγική του Ρώσου προέδρου αποβλέπει στο να επεκτείνει, εις βάρος των ΗΠΑ, τη γεωπολιτική επιρροή της χώρας του επί του ζωτικού χώρου του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Ο Μιχαήλ Πασχάλης  είναι ομότιμος καθηγητής  Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει