Κι όμως η Ελλάδα “έπαιξε” στο Μουντιάλ…

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

306

Το μοντέλο Ρεχάγκελ που έκανε θραύση το 2004 στην Πορτογαλία είναι αναμφισβήτητα πλέον αυτό που επικρατεί παγκοσμίως

Το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με θριαμβεύτρια τη Γαλλία, που όσο κι αν δεν ενθουσίαζε τον περισσότερο κόσμο, δίκαια σήκωσε την κούπα στον ουρανό του «Λουζνίκι». Ίσως αν οι Κροάτες ήταν πιο φρέσκοι στον τελικό και λιγότερο αφελείς στον τρόπο που προσέγγισαν το μεγαλύτερο ματς της ιστορίας τους, το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό…

Απόψεις για την ποιότητα του Μουντιάλ της Ρωσίας ακούστηκαν και γράφτηκαν πάρα πολλές. Το βέβαιο είναι ότι το στοιχείο της έκπληξης και της ανατροπής που παραμόνευε σχεδόν σε κάθε αναμέτρηση, το έκανε πιο ενδιαφέρον από πολλά προηγούμενα.

Κακά τα ψέματα όμως, λίγα είναι τα ματς που θα θυμόμαστε για χρόνια. Από την α’ φάση το Πορτογαλία-Ισπανία 3-3, από τον γύρο των «16» το Γαλλία- Αργεντινή 4-3 και την επική ανατροπή του Βελγίου σε βάρος της Ιαπωνίας, από τους «8» τον άδικο αποκλεισμό της Βραζιλίας από το Βέλγιο, την αποτυχία της Αγγλίας στον ημιτελικό με τους Κροάτες και βέβαια τον χορταστικό τελικό.

Όσο για την Ελλάδα που σε κανέναν μας δεν έλειψε από αυτό το Μουντιάλ (και πώς θα μπορούσε να πάει, αφού είδαμε πού έφθασαν το Βέλγιο και η Κροατία), το περίεργο είναι ότι την είδαμε στα γήπεδα της Ρωσίας σε διαφορετικές εκδόσεις.

Το παραδέχθηκαν άλλωστε στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ο Ζαγοράκης με τον Καραγκούνη και άλλοι πολλοί. Το μοντέλο Ρεχάγκελ που έκανε θραύση το 2004 στην Πορτογαλία είναι αναμφισβήτητα πλέον αυτό που επικρατεί παγκοσμίως. Το είδαμε με την αποκρουστική Πορτογαλία στο Euro 2016 και ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι και η φετινή Γαλλία του Ντεσάμπ (που την πάτησε μέσα στο σπίτι του από τον Σάντος προ διετίας) δεν έκανε κάτι ανάλογο, ίσως με μια μεγαλύτερη λάμψη.

Το αποτελεσματικό ποδόσφαιρο όπου κάνεις τα πάντα για να μην απειληθείς και τα πιο απαραίτητα για να σκοράρεις, είναι αυτό που κυριαρχεί. Ακόμα και η ευρωπαϊκού τύπου Βραζιλία αυτό έκανε αλλά δεν της βγήκε, γιατί δεν είναι στο dna της.

Ακόμα όμως κι αν αυτή είναι η παγκόσμια τάση που κερδίζει τρόπαια, εμείς πάντα θα είμαστε με αυτούς που παίζουν και δεν φοβούνται να εκτεθούν…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει