Η Ρωσία μάς απειλεί με… συνέπειες

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ

195

Την απόφασή της να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα γνωστοποίησε η Μόσχα, επαναλαμβάνοντας πως θα «υπάρξουν συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε πως η Ρωσία δεσμεύεται να απαντήσει στην Aθήνα, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί αναφορικά με το πότε πότε και ποιες απελάσεις θα υπάρξουν.

Μάλιστα, η κ. Ζαχάροβα άφησε αιχμές για τη στάση των ΗΠΑ, λέγοντας πως «γνωρίζουμε ποιος έχει αναλάβει το έργο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα», ενώ έκανε λόγο για «βρόμικες προκλήσεις στις οποίες σύρθηκε η Αθήνα».

«Έχουμε κατανοήσει ότι ο λαός της Ελλάδας πρέπει να επικοινωνεί με τους ρώσους εταίρους του και να μην υποφέρει από βρόμικες προκλήσεις, στις οποίες, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Sputnik.

«Βέβαια, μιλάμε για πολιτική, τέτοια πράγματα δεν παραμένουν χωρίς συνέπειες» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως τέτοιες κινήσεις «δυσχεραίνουν τις διμερείς σχέσεις».

Κάποιοι εκτιμούν ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν θα μείνει μόνο στην απέλαση Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα αλλά θα βάλει οριστικά στον «πάγο» τις ελληνορωσικές σχέσεις που παραδοσιακά είναι καλές.

«Η Ελλάδα διάλεξε στρατόπεδο» είναι η άποψη που κυριαρχεί στη Ρωσία η οποία βλέπει ότι ακόμη και η ουδετερότητα που επέδειξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο στην περίπτωση των κυρώσεων για την Κριμαία όσο και στην υπόθεση Σκριπάλ, έχει πλέον χαθεί.

Η Ελλάδα, με τις καταγγελίες για ρώσους κατασκόπους, χρηματισμό ή προσπάθεια προσέγγισης αξιωματούχων ή στρατιωτικών για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, διέβη τον Ρουβίκωνα. Αυτό τονίζουν Ρώσοι διπλωμάτες οι οποίοι ενδεχομένως να μην περίμεναν από την Αθήνα να προχωρήσει σε απελάσεις διπλωματών, για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνορωσικών σχέσεων.

«Παράλογοι» οι ισχυρισμοί

Παράλληλα, η κ. Ζαχάροβα χαρακτήρισε παράλογους τους ισχυρισμούς ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπογράμμισε, δε, ότι η Ρωσία στήριζε πάντα την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος «που θα αντανακλούσε την επιθυμία των λαών και των δύο πλευρών, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και χωρίς την επιβολή τεχνητών προθεσμιών». Όπως σχολίασε, αυτό δεν συνέβη.

«Αβάσιμες» οι κατηγορίες του Ζάεφ

Μετά την ιδιαίτερα σκληρή απάντηση της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια στις καταγγελίες του Ζόραν Ζάεφ ότι Ελληνες επιχειρηματίες- φιλικά προσκείμενοι στη Μόσχα- υποκινούν βίαιες ενέργειες στην ΠΓΔΜ εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Ζαχάροβα έκανε λόγο για «αβάσιμες» κατηγορίες.

«Eίμαστε μπερδεμένοι από τη δήλωση ότι κάποιοι επιχειρηματίες που συμπαθούν τη Ρωσία υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του. Αυτό είναι ακόμα ένα κομμάτι αβάσιμων κατηγοριών κατά της Μόσχας. Όλα αυτά είναι προφανώς απαραίτητα για έναν στόχο, την πυροδότηση της αντι-ρωσικής υστερίας. Είναι φανερό ότι για ακόμα μία φορά δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς και τίποτα δεν θα παρουσιαστεί επίσης, αλλιώς θα είχαν ήδη εμφανιστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Sputnik.

Η απάντηση

Με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο και σε υψηλούς τόνους απαντά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα η οποία δεσμεύθηκε να απαντήσει στις απελάσεις των ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, οδηγώντας ουσιαστικά τις δύο χώρες σε ένα ακήρυχτο πόλεμο.

«Οι σημερινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.

Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.

Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης.

Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει