Έντονη αντίδραση των εργαζομένων στην ανακύκλωση

242

“Στα κάγκελα” βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς έχουν ανακύψει σοβαρά προβλήματα στην πληρωμή τους αλλά και στη λειτουργία της μονάδας.

Χθες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας, ενώ επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων  στο γραφείο του αντιδημάρχου  Καθαριότητας  κ. Μαμουλάκη, ο οποίος απουσίαζε και θα επιδιώξουν συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες για τα πολύ σοβαρά αυτά ζητήματα.

Με την κινητοποίησή τους αυτή, οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσει η εταιρεία «Waste Solutions» τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, που τείνουν να γίνουν συνήθεια και όλοι οι εργαζόμενοι να πληρώνονται μέχρι τις 10 κάθε μήνα, όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.

Όπως τονίζουν «ο εν λόγω εργολάβος όλο το 2017, κορόιδευε συνεχώς, λέγοντας πως είχε την διάθεση αφενός για την αποπληρωμή  των οφειλών σε όλους τους εργαζόμενους για την απλήρωτη υπερωρία τους (την οποία ονομάζει «μπόνους») και αφετέρου την διάθεση για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με ευνοϊκότερους όρους μιας και υποτίθεται αναγνωρίζει την δυσκολία του αντικειμένου στην συγκεκριμένη εργασία και ξαφνικά  εμφάνισε  σύμβαση με χειρότερους  όρους στο σύνολο της.

Ταυτόχρονα αφήνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου να ρημάζει χωρίς να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, πάρα τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις των εργαζομένων αλλά και τα εργατικά ατυχήματα που έχουν προηγηθεί.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, ακόμη και «έναντι» στην καταβολή του μισθού, που τάχα οφείλεται σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις από τις τράπεζες».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η εταιρεία αντιμετωπίζεται με ασυλία  με ευθύνη της ΕΕΑΑ η οποία αγνοεί εδώ και καιρό αίτημα της Σωματειακής Επιτροπής των Εργαζομένων για συνάντηση, αδιαφορώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται στα εργοστάσιά της, αλλά και για την αγωνία τους αν έχουν ή οχι δουλειά με τη λήξη της σύμβασης του σημερινού εργολάβου.

Στην ίδια όχθη και ο Δήμος Ηρακλείου , συνεχίζει να στέλνει  το ανακυκλώσιμο υλικό στη χωματερή αντί να καταγγέλλει την waste solutions για την ελλιπή συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού που δεν επιτρέπει την επεξεργασία του υλικού, ενώ αποφεύγει να δεσμευτεί ότι θα εξασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων  ακόμη και σε περίπτωση που αναλάβει (μέσω του ΕΣΔΑΚ ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή) τη διαχείριση του ΚΔΑΥ.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χάρης Μαμουλάκης με δηλώσεις του στην «Π»  τονίζει μεταξύ άλλων: «Η διαδικασία εισαγωγής ανακυκλώσιμου υλικού στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου  ελέγχεται αποκλειστικά και μόνο από την ΕΕΑΑ. Αφορά δε όλους τους Δήμους που εξυπηρετούνται από το Κέντρο.

Οφείλει λοιπόν η Ε.Ε.Α.Α. να ενσκήψει πάνω από το Κ.Δ.Α.Υ. Ηρακλείου, να ακούσει τα αιτήματα των εργαζομένων και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις όποιες δυσλειτουργίες παρατηρούνται και την αφορούν – όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της συντήρησης του εξοπλισμού. Και οφείλει να το πράξει άμεσα και αποτελεσματικά, για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια θέματα στο μέλλον. Ομοίως και η ανάδοχος εταιρεία, πρέπει να ανταποκριθεί έτσι ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες ομαλών εργασιακών σχέσεων με το προσωπικό του ΚΔΑΥ.

Ως δημοτική Αρχή Ηρακλείου και στον βαθμό που μας επιτρέπεται, είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς ενίσχυση των παραπάνω αποτελεσμάτων. Το έχουμε αποδείξει αυτό άλλωστε κατά το παρελθόν και μάλιστα κατ’ επανάληψη, υποστηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων, αλλά και τα δικαιώματα των συμπολιτών μας που συμμετέχουν στα προγράμματα ανακύκλωσης που υλοποιούνται στον Δήμο Ηρακλείου.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να επηρεάσουν την καθολική προσπάθεια που οι πολίτες όλων των Δήμων που χρησιμοποιούν το ΚΔΑΥ Ηρακλείου υλοποιούν, προσπάθεια που επιφέρει εξαιρετικά ποσοστά στην ανακύκλωση και βελτιώνει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου μας».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει