Προίκα 1 εκατ. ευρώ για το Φραγκοκάστελλο

ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

158

Σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ πρόκειται να δοθεί για την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου της Κρήτης του φρουρίου στο Φραγκοκάστελλο.

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την ένταξη του έργου με χρηματοδότηση 980.000 ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014 – 2020».

Στη χθεσινή ένταξη του έργου από τον περιφερειάρχη με τίτλο «Στερεωτικές εργασίες και αποκατάσταση νότιου στρατώνα, στο Φρούριο Φραγκοκάστελλο Σφακίων» παρόντες επίσης ήταν στην Περιφέρεια ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Ανάπτυξης Δημήτρης Μιχελογιάννης.

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό έργο για τον πολιτισμό της Κρήτης, ειδικότερα σε μία περιοχή όπως είναι τα Σφακιά με το εμβληματικό φρούριο του Φραγκοκάστελλου.

Από την πλευρά τους ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων ευχαριστώντας την Περιφέρεια, τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, για την ένταξη-χρηματοδότηση του έργου στο ΕΣΠΑ, δήλωσαν:

«Αφορά ένα πολύ σημαντικό έργο για τα Σφακιά η αποκατάσταση των φθορών τοιχοποιίας φρουρίου Φραγκοκάστελλου, αποκατάσταση ανασύσταση των πύργων όπως επίσης και εσωτερικών χώρων στην Α’ φάση του έργου που υλοποιούμε τώρα που περιλαμβάνει «στρατώνες» και το μέλημά μας είναι να γίνει χώρος εκθεσιακός. Υπάρχουν σημαντικές ρωγμές στην τοιχοποιία και η παρέμβαση που θα γίνει θα φέρει την αποκατάσταση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου δήλωσε από την πλευρά της: «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική μέρα σήμερα, γιατί υπογράφηκε η ένταξη του φρουρίου Φραγκοκάστελλου στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά η συνέργεια αυτή με την Περιφέρεια Κρήτης, με τον Δήμο Σφακίων και με το Πολυτεχνείο Κρήτης γιατί ξεκίνησε από την υλοποίηση μιας προγραμματικής σύμβασης όπου εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες, και έχουμε καταφέρει σήμερα να εντάξουμε το συγκεκριμένο έργο στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Το φρούριο του  Φραγκοκάστελλου είναι του 14ου αιώνα, είναι πάρα πολύ σημαντικό μνημείο, εμβληματικό  όχι μόνο για τα Σφακιά και την περιφερειακή ενότητα Χανίων αλλά για όλη την Κρήτη, και επιπλέον και για τον ελλαδικό χώρο λόγω του μεγέθους του και της εξαιρετικής κατάστασης διατήρησής του».

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην αντιμετώπιση προβλημάτων «παθολογίας» αλλά και ζητημάτων ανάδειξης του φρουρίου Φραγκοκάστελλου Σφακίων.

Οι εργασίες που προβλέπεται να υλοποιηθούν αφορούν στην αποκατάσταση του υφιστάμενου κελύφους με ανακτήσεις, λιθοσυρραφές και αρμολογήματα, την αποκατάσταση των μεσοπατωμάτων και τη στέγαση των πύργων, την ανακατασκευή του νότιου στρατώνα, καθώς και τη δημιουργία νέων χωρών υγιεινής και φυλάκειου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει