Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας χτύπησε και τη… Λ.Αθηνών

140

Με πτώση έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς οι διεθνείς ρευστοποιήσεις που προκάλεσε η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας χτύπησαν και τη Λ. Αθηνών, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πόσο ευάλωτη είναι η αγορά στις εξωτερικές εξελίξεις. Οι τελικές δημοπρασίες ενέτειναν την πτώση με όλες τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κλείνουν τελικά στο “κόκκινο” με μοναδική εξαίρεση τη μετοχή της Jumbo.

O τζίρος αν και “ανέβασε” κάπως ρυθμό σε σχέση με χθες, ωστόσο συνεχίζει να κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς, υπογραμμίζοντας την επιφυλακτικότητα που επιμένει εδώ και ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, προκαλώντας προβληματισμούς σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα σταθεροποιητικά κινήθηκε χθες η αγορά των ελληνικών ομολόγων με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν, ότι η αγορά των ομολόγων αποτελεί αυτό το διάστημα τον μοναδικό καταλύτη που μπορεί να ενισχύσει το κλίμα απέναντι στα ελληνικά assets. Μάλιστα η HSBC επανήλθε με νέα έκθεσή της για τα ελληνικά ομόλογα επιμένοντας στην αγορά 5ετών τίτλων, καθώς όπως σημειώνει, οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι ανοίγουν ένα μικρό παράθυρο επέκτασης του waiver και μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος καθώς και ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Στις διεθνείς αγορές απώλειες σημειώνουν οι αμερικανικές και οι Ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, σημειώνοντας το πρώτο αρνητικό κλείσιμο στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς σε επιπλέον $200 δισ. κινεζικών αγαθών. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε ελαφρώς έναντι του δολαρίου ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο χρυσός. Σημαντική πτώση κατέγραψε το πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση για χαμηλότερα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει