ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Ηρακλειώτες χόρεψαν στο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ

178

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος από τον Χορευτικό Όμιλο Ιωαννίνων το 4ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε από 28/06 – 02/07/2018 στα Ιωάννινα. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν χορευτικοί σύλλογοι απ΄ όλη την Ελλάδα και αποστολές από την Κίνα, τη Ν. Κορέα, την Ινδία, την Ουγγαρία, το Μεξικό και τη Σερβία. Έπειτα από πρόσκληση των διοργανωτών, το Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού από το Ηράκλειο Κρήτης συμμετείχε με τμήμα της χορευτικής του ομάδας και εκπροσώπησε επάξια το νησί μας παρουσιάζοντας χορούς-γνωστούς και ξεχασμένους – αναδεικνύοντας παράλληλα φορεσιές από όλη την Κρήτη.

Ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων με τα μέλη του και τους πάνω από 150  εθελοντές του φρόντισαν για την άριστη διοργάνωση του Φεστιβάλ, τιμώντας την πόλη, η οποία εκείνες τις μέρες έσφυζε από χρώματα, φορεσιές, διαφορετικά μουσικά ακούσματα, τραγούδια και έθιμα από όλον τον κόσμο που ενθουσίασαν θεατές, επισκέπτες και συμμετέχοντες. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Παραδοσιακού Εργαστηρίου Χορού, «η αποστολή στον ελεύθερο της χρόνο περιπλανήθηκε στο κάστρο της πόλης και στο νησάκι των Ιωαννίνων ενώ επισκεφτήκαμε το εντυπωσιακό Σπήλαιο του Περάματος των Ιωαννίνων και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Π. Βρέλη.

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο των Ιωαννίνων, το οποίο πιστό στην ιστορία και στις παραδόσεις του τόπου, φιλοξενεί αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, έπιπλα, υφαντά, σκεύη και εργαλεία υπαίθρου καθώς και χαρακτηριστικά δείγματα αργυροχρυσοχοΐας (κοσμήματα, πόρπες, φυλακτά, ξίφη, όπλα κ.α.) από τους ξακουστούς τεχνίτες της περιοχής. Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία υποστήριξε τη συμμετοχή μας στο φεστιβάλ, την εταιρεία ANEK LINES για την ευγενική της χορηγία στη μεταφορά των χορευτών. Επίσης ευχαριστούμε από καρδιάς τους μουσικούς Δημήτρη Βάρδα και Μανόλη Συνάκη οι οποίοι, με την αφιλοκερδή συμμετοχή τους, συνόδευσαν τους χορευτές μας και ταξίδεψαν την κρητική μουσική ως την Ήπειρο.

Τέλος, ξεχωριστές ευχαριστίες θέλουμε να απευθύνουμε στον Χορευτικό Όμιλο Ιωαννίνων, τόσο για την τιμή που μας έκαναν να μας προσκαλέσουν στην όμορφη πόλη τους όσο και για την ευκαιρία που μας δόθηκε να γνωρίσομε κουλτούρες και ανθρώπους από διαφορετικά μέρη του πλανήτη μας, που έχομε κοινά ενδιαφέροντα στη μουσική, στον χορό και στις παραδόσεις των διαφορετικών  χωρών. Θέρμα συγχαρητήρια για την άριστη διοργάνωση, που βασίζεται στον εθελοντισμό και στην αγάπη για την Παράδοση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει