Η Ίδης ανέβασε τους τόνους στη Λότζια

ΣΤΟ “ΚΟΚΚΙΝΟ” Ο... ΓΡΑΝΙΤΗΣ

394

Η δραματική αργοπορία των εργασιών στο εργοτάξιο της Ίδης ανέβασε στα  ύψη χθες το απόγευμα το πολιτικό θερμόμετρο στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου σημειώθηκε οξύτατη λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γ. Αναστασάκη και τον επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Η. Λυγερό.

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί αναμένεται να φτάσει στο Ηράκλειο ένα από τα τέσσερα υλικά επίστρωσης και συγκεκριμένα ο κόκκινος γρανίτης, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στην πλακόστρωση σύμφωνα με τη μελέτη ανάπλασης της Διακαιοσύνης.

Κατά τον αντιδήμαρχο κ. Αναστασάκη, έχουν εγκριθεί στην πλειοψηφία τους τα τέσσερα υλικά επίστρωσης και συγκεκριμένα ο κόκκινος γρανίτης, η γκρι πλάκα και τα δύο διαφορετικά είδη μαρμάρου, το ένα από τα οποία εκκρεμεί να εγκριθεί. Ο ίδιος εκτιμά ότι μετά την παραλαβή των υλικών είναι εφικτό μέσα σε έναν μήνα η διαδικασία της πλακόστρωσης να έχει ολοκληρωθεί και να δοθεί η Ίδης προς χρήση για τους πεζούς σε πρώτη φάση.

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Ίδης.

Έντονη αντιπαράθεση για την εξέλιξη της Ίδης

Τα διάτρητα χρονοδιαγράμματα και η ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην Ίδης, στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της Δικαιοσύνης, άναψαν φωτιές χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου σημειώθηκε έντονη λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στους κυρίους Αναστασάκη και Λυγερό.

Ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” τόνισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το έργο να  ολοκληρωθεί σύντομα και έντεχνα. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και σε σχέση με την ποιότητα των υλικών και σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που έδωσε ο αντιδήμαρχος. Τέτοιας έκτασης έργο δεν γίνεται με δύο συνεργεία, όπως είπε, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή για απάθεια σε σχέση με τη διαχείριση των προβλημάτων που ανακύπτουν.  “Το έργο έχει αφεθεί στην τύχη του και την πληρώνουν όλοι, δημότες, καταστηματάρχες. Έχει πληγεί και ο τουρισμός και οι δημότες. Θέλουμε το έργο, αλλά όχι σαν κι αυτό, τέτοιας ποιότητας και με τόση καθυστέρηση. Η απάθειά σας είναι συνεχής” – είπε ο ίδιος.

Ο σχολιασμός αυτός προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γ. Αναστασάκη, ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Λυγερό τονίζοντας ότι δεν περίμενε τέτοιας μορφής προσέγγιση από μηχανικό, και σημείωσε ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο είναι η πιο δύσκολη παρέμβαση ανάπλασης όλων των εποχών στην πόλη, ενώ πρόσθεσε ότι καθημερινά είναι τα απρόοπτα προβλήματα που ανακύπτουν αναφορικά με τα  αχαρτογράφητα δίκτυα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ… Μάλιστα, όπως είπε, υπάρχει ένα σύμπλεγμα περίεργων καταστάσεων που χρήζουν διευκρίνισης σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων και εξαντλείται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη γίνει το λάθος. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι τα έργα προχωρούν με ανοικτά τα καταστήματα και εκτελούνται σε μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος.

Πρόσθεσε ότι με τους χειρισμούς που έγιναν δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που εκφράστηκαν για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ εξήρε και τη χρήση των μίνι μπας με τα οποία τόνισε ότι μετακινούνται 40 χιλ. πολίτες δωρεάν κάθε μήνα.   Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας  ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία των εμπόρων και ότι ασκείται ασφυκτική πίεση προς τον εργολάβο, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει ούτε ο ίδιος ούτε η υπηρεσία καμία έκπτωση ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του έργου.

Ανταπαντώντας ο κ. Ηλίας Λυγερός κατηγόρησε τον αντιδήμαρχο για πλημμελή γνώση της κατασκευής, τονίζοντας ότι με τον τρόπο που απαντά όχι μόνο δικαιολογεί τον εργολάβο, αλλά τον νομιμοποιεί να ζητήσει και παράταση, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι όλα αυτά τα λέει ως μηχανικός που έχει μακρά πορεία μέσα στα εργοτάξια, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι μηχανικός γραφείου.  “Δεν δίνω κανένα άλλοθι στον εργολάβο”, απάντησε ο αντιδήμαρχος, αναφέροντας ότι ο κ. Λυγερός είναι μάχιμος μηχανικός αλλά έχει και μια πολιτική θέση και όταν όλα αυτά συμπλέουν είναι λογικό να θολώνει η κρίση.  “Τα έργα εκτελούνται νόμιμα, δεν υπάρχει καμία σκιά σε προσωπικό και τεχνικό επίπεδο. Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες”κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει