Προστατευτείτε μόνοι σας από τον δάκο!

ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΕΤΟΥΝ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

1.155

Σοβαρά και γενικευμένα προβλήματα λόγω δάκου αντιμετωπίζει η φετινή ελαιοπαραγωγή.

Ο σχετικά ζεστός χειμώνας, αλλά και ο πλούσιος αναλογικά με άλλες χρονιές, σε βροχοπτώσεις Ιούνιος, αποτελούν παράγοντες που έχουν ευνοήσει την αναπαραγωγή του δάκου και την αύξηση των πληθυσμών. Παρά το γεγονός πως οι δολωματικοί ψεκασμοί δακοκτονίας έχουν αρχίσει στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ενώ σε κάποιες περιοχές πραγματοποιείται και δεύτερος ψεκασμός, έχουν ήδη διαπιστωθεί αρκετές προσβολές από το έντομο. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, οι παραγωγοί καλούνται σε κάποιες περιπτώσεις να πάρουν την τύχη στα χέρια τους   φροντίζοντας  οι ίδιοι για την αποτελεσματική καταπολέμηση του εντόμου, εφόσον τα μέσα της Περιφέρειας αποδειχθούν λόγω συνθηκών ανεπαρκή.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, ενώ σε σχετική ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι «σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ενώ σε κάποιες περιοχές ήδη διενεργείται και ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου».

Όπως επισημαίνεται παράλληλα στη σχετική ανακοίνωση, στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας σε αρκετές τοπικές κοινότητες καταγράφονται υψηλοί δακοπληθυσμοί και ήδη στις πρώιμες περιοχές του νομού, κατά τόπους, έχουν διαπιστωθεί προσβολές στον ελαιόκαρπο από τον δάκο.

Η καταπολέμηση του δάκου κατά τη φετινή περίοδο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως λόγω των μέχρι σήμερα ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την ανάπτυξή του καθώς και της υπάρχουσας ανομοιόμορφης καρποφορίας των ελαιοδέντρων,  η οποία σε αρκετές περιοχές του νομού είναι μειωμένη.

«Δεδομένων όλων των παραπάνω και του γεγονότος ότι σε περιοχές με μικρά ποσοστά καρποφορίας η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας είναι αμφίβολη, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να παραμείνουν σε εγρήγορση, μεριμνώντας και οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο, όπου αυτό απαιτείται και πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους» τονίζεται στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης, με την καταληκτική επισήμανση ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει