Όσο δεν ανακάμπτει ο τζίρος, τόσο επιβαρύνεται το κλίμα

127

Με τη βοήθεια της Coca Cola που σημείωσε σημαντική άνοδο, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες σε θετικό έδαφος διευρύνοντας τα κέρδη από την αρχή της εβδομάδας, με την επιφυλακτικότητα και την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος στην εγχώρια αγορά ωστόσο, να ανακόπτουν την όποια προσπάθεια εξόδου από την εσωστρέφεια.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,74% κλείνοντας στις 755,33 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 748,87 (-0,12%) και 758,06 μονάδων (+1,11%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,2 εκατ. ευρώ με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 21,1 εκατ. τεμάχια.

Όσο δεν ανακάμπτει ο τζίρος, τόσο το κλίμα θα επιβαρύνεται, ενώ προς το τέλος του Ιουλίου όπου ούτως ή άλλως η συναλλακτική δραστηριότητα παραδοσιακά μειώνεται η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Μοναδική αφορμή για να ξεφύγει από την εσωστρέφεια το ΧΑ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα είναι εάν ξεκαθαρίσει η πιθανή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Μάλιστα ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν απέκλεισε ενδεχόμενο εξόδου το επόμενο δίμηνο, γεγονός που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Βέβαια αυτό θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους από την ΕΚΤ είναι θετική και θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στις αγορές ωθώντας στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Στις διεθνείς αγορές σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, καθώς τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου της PepsiCo αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων. Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Ενώ στα εμπορεύματα άνοδο σημείωσε το πετρέλαιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει