Καθυστερεί η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων

135

Τεράστιος είναι ο χρόνος αναμονής για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων μέσω του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) τονίζουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) ιδρύθηκε με νομοθετική διάταξη του ΥΠΠΕΘ (Π.Δ. 38/2010) προκειμένου να επιταχύνει την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και τίτλων σπουδών. Το συμβούλιο έχει αρμοδιότητα να εξετάζει αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων και αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων μετά την ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του ίδιου του Συμβουλίου κα.

Παρ’ όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις, χιλιάδες αιτούντες αναγνώρισης πτυχίων παραμένουν σήμερα όμηροι της πολύχρονης σε πολλές περιπτώσεις αναμονής, από τη στιγμή της αίτησης αναγνώρισης ως και την απάντηση από το ΣΑΕΠ.

Επιπλέον, ο χρόνος αναμονής πολλαπλασιάζεται ακόμα και πάνω από 3 χρόνια, εάν ο απόφοιτος χρειάζεται να πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση, αφού προϋποθέτει νέα αίτηση για έγκριση της πρακτικής σε κατάλληλο φορέα, ενώ επιπλέον τα μέλη των επιτροπών που εξετάζουν αρχικά τη δυνατότητα αναγνώρισης δεν περιλαμβάνουν συχνά την εκάστοτε επιστημονική ειδικότητα προς αναγνώριση.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι απόφοιτοι να αναζητήσουν εργασία στο αντικείμενό τους και ειδικά στις ειδικότητες όπου απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ερωτάται ο κ. υπουργός,  τι μέτρα θα λάβει ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος αναμονής των αποφοίτων, εξασφαλίζοντας όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΣΑΕΠ με πλήρη δικαιώματα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει