Γενναιόδωρος με τη ΔΕΥΑΗ ο “Φιλόδημος”

3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

228

«Ζεστό» χρήμα αναμένεται να εισπράξει άμεσα η ΔΕΥΑΗ προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση δύο μεγάλων έργων αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης, υπέγραψε τη διάθεση του ποσού των 2.985.000 ευρώ μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Ειδικότερα ο υπουργός έδωσε το «πράσινο φως» για την πληρωμή των πρώτων 13 έργων μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 31.867.775,94 ευρώ. Η υπογραφή αυτή ουσιαστικά σηματοδοτεί το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσει μια μεγάλη παρέμβαση αντικατάστασης δικτύων στην περιοχή της Ηλιούπολης, τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού τις οποίες έχουμε απόλυτη ανάγκη.

Όπως είναι γνωστό, η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα ο δήμαρχος κ. Β.Λαμπρινός διεκδίκησε και κατάφερε να διασφαλίσει για λογαριασμό του δήμου Ηρακλείου τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης  όλου του παλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης της πόλης. Μάλιστα η δέσμευση αυτή επιβεβαιώθηκε στην τελευταία συνάντηση του κ.Λαμπρινού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, όπου το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δεσμεύτηκε για τη διασφάλιση του ποσού των 14,5  εκατομμυρίων ευρώ για το Ηράκλειο, τα οποία θα διατεθούν μέσα από ειδική πρόσκληση που θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος  «Φιλόδημος» προκειμένου να καλυφθεί  χρηματοδοτικά η αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου  της πόλης.

Από τις 15 Ιουνίου 2018, πρώτη ημέρα της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ένταξης στις δύο νέες προσκλήσεις του προγράμματος έχουν υποβληθεί  158 αιτήσεις, εκ των οποίων 106 στην Πρόσκληση Ι (Ύδρευση) και 52 στην Πρόσκληση ΙΙ (Αποχέτευση), για έργα συνολικού προϋπολογισμού έργων σχεδόν 600 εκατ. ευρώ.

Ο «Φιλόδημος», αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει εξασφαλίσει συνολικά 400 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, εντός του 2018, με 200 εκατ. ευρώ ανά κατηγορία, όπως προβλέπουν οι αντίστοιχες προσκλήσεις που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Τα έργα αντικατάστασης των δικτύων

Ένα μεγάλο εργοταξιακό μέτωπο αναμένεται να ανοίξει η ΔΕΥΑΗ το επόμενο διάστημα μετά τη διασφάλιση των χρημάτων για την  αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης σε δύο διαφορετικές περιοχές της Ηλιούπολης. Το κόστος των έργων αθροιστικά φτάνει τα 2.985.000 ευρώ το οποίο διασφάλισε η δημοτική επιχείρηση μετά τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

Όπως είναι γνωστό, με βάση το σχεδιασμό της ΔΕΥΑΗ εκτός από τα έργα που υλοποιούνται, υπάρχουν μια σειρά από παρεμβάσεις στις οποίες έχουν συνταχθεί προσμετρήσεις και προϋπολογισμοί και για την υλοποίησή τους πρέπει να συνταχθούν τεύχη δημοπράτησης προσαρμοσμένα στο νέο νόμο. Η εκτίμηση της υπηρεσίας είναι ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση σημαντικών έργων που εκκρεμούν. Επίσης υπάρχει έτοιμη  μελέτη με εγκεκριμένους περιβαλ- λοντικούς όρους για την κατασκευή 200 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ που αφορούν σε περιοχές εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης όπου τα δίκτυα είναι παλιά και ανεπαρκή και χρήζουν αντικατάστασης και επέκτασης. Ακολουθεί η περιοχή Κορώνι Μαγαρά όπου εκεί υπάρχει σχεδιασμός για την αντικατάσταση δικτύων σε μια απόσταση 34 χιλιομέτρων κόστους 2.550.000 ευρώ. Στη συνέχεια στο πλάνο μπαίνει η περιοχή της Αγίας Αικατερίνης για την αντικατάσταση δικτύων 22 χιλιομέτρων κόστους 1.650.000 ευρώ. Ακολουθεί  η περιοχή της Δημοκρατίας και η Κηπούπολη, όπου υπάρχει ένας σχεδιασμός για την αντικατάσταση δικτύων 17 χιλιομέτρων κόστους 1.275.000 ευρώ. Επόμενος σταθμός η Αλικαρνασσός όπου σχεδιάζεται η αντικατάσταση δικτύων σε μια ακτίνα 45 χιλιομέτρων όπου το κόστος του έργου θα φτάνει τα 2.625.000 ευρώ. Τέλος στα δυτικά προάστεια που περιλαμβάνουν τις Τρεις Βαγιές των Σταυρωμένο και το Λίντο υπάρχει σχεδιασμός για την εγκατάσταση νέων δικτύων μήκους 45 χιλιομέτρων και συνολικού κόστους 3.375.000 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει