ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ: Οι συνήθεις αντιδράσεις στο άνοιγμα της Κυριακής

160

Στο ίδιο έργο θεατές θα βρεθούν για πολλοστή φορά την ερχόμενη Κυριακή επιχειρηματίες και καταναλωτές, καθώς το άνοιγμα των καταστημάτων προκαλεί αντιδράσεις.

Τη στιγμή που η τοπική αγορά πασχίζει για την βιωσιμότητλ της με την κατάσταση στην πόλη να έχει οδηγήσει δεκάδες επιχειρηματίες στην εξαθλίωση και στην οικονομική εξόντωση, για μία ακόμα φορά το θέμα ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο άρχισε για πρώτη φορά να ισχύει με το νόμο 4177 που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε εναντιωθεί σκληρά πολιτικά στοΝ νόμο, με τον τότε αρμόδιο Υπουργό να δηλώνει ότι προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του νόμου.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει χυθεί πάρα πολύ μελάνι για το θέμα. Το ζήτημα ωστόσο συντηρείται, ενώ οι αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του νόμου έχουν δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο το οποίο στην ουσία του διευρύνει και δίνει πολλαπλές δυνατότητες στις κατά τόπους περιφέρειες για επέκταση του ανοίγματος καταστημάτων τις Κυριακές.  Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, λοιπόν, τα καταστήματα έχουν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να παραμείνουν ανοιχτά την ερχόμενη Κυριακή 15 Ιουλίου. Λόγω συνθηκών που επικρατούν στο κέντρο της πόλης αλλά και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, τα καταστήματα που αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά την ερχόμενη Κυριακή είναι τα καταστήματα συμφερόντων μεγάλων πολυεθνικών ή τοπικών ομίλων, καθώς και τα καταστήματα που παραδοσιακά προσελκύουν το ενδιαφέρον των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη.  Όπως κάθε φορά άλλωστε, αυτή η διχοτόμηση δίνει τη δυνατότητα στην Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου, η οποία πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, να εξαγγείλει ξανά απεργία για την Κυριακή, καθώς και απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.  Η Ένωση απευθύνει «αγωνιστικό κάλεσμα» προς όλους διεκδικώντας μεταξύ άλλων:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση των διατάξεων απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων.
  • Κατάργηση των μνημονιακών νόμων για τις εργασιακές σχέσεις.
  • Διασφάλιση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Όπως συνέβη και όλες τις προηγούμενες φορές βέβαια, με βάση τις ως τώρα εξελίξεις, η αγορά δεν αναμένεται να κινηθεί συνολικά και συντεταγμένα την ερχόμενη Κυριακή. Κάποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές, κάποιες άλλες όχι, ενώ ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την εξέλιξη των γεγονότων, αρκετοί επιχειρηματίες, ακόμα κι αν ανοίξουν αναμένεται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους μετά το μεσημέρι. Το γεγονός ωστόσο ότι ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί ένα σαφές πλαίσιο ουσιαστικής ρύθμισης της λειτουργίας των καταστημάτων, σε συνδυασμό με το ότι δεν εφαρμόζεται μια κοινή γραμμή από το σύνολο των επιχειρήσεων, είναι δηλωτικό του ότι η αγορά απέχει πολύ από την αυτορρύθμισή της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει