Από τον Αύγουστο πρόστιμα και bonus στους καταστηματάρχες

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

177

Από τον Αύγουστο θέτει η Λότζια σε εφαρμογή το νέο σύστημα διαχείρισης των βιοαποβλήτων στα καταστήματα εστίασης της πόλης, προχωρώντας ένα αποφασιστικό βήμα στο πεδίο της ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Τα καταστήματα οφείλουν πλέον να ξεχωρίζουν τα οργανικά υπολείμματα και να τα μεταφέρουν σε ειδικούς κάδους συγκεκριμένες ώρες, για να παραλαμβάνουν το υλικό  τα απορριμματοφόρα του Δήμου Ηρακλείου. Όσοι στηρίξουν την προσπάθεια αυτή θα επιβραβευτούν με μειώσεις των δημοτικών τελών 5-10%, όπως δεσμεύεται ο Δήμος Ηρακλείου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι τους παραβάτες περιμένουν βαρύτατα πρόστιμα 5.000- 10.000 ευρώ.

Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες σε νέα σύσκεψη ανάμεσα σε εκπροσώπους καταστηματαρχών του κέντρου του Ηρακλείου και της δημοτικής Αρχής, που έγινε στον Δήμο Ηρακλείου. Συγκεκριμένα στη σύσκεψη προήδρευσε  ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Χάρης Μαμουλάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός, η πρόεδρος του κεντρικού διαμερίσματος κ. Ανδρονά και υπηρεσιακά στελέχη. Αυτό το οποίο αποφασίστηκε ήταν ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει μια προσπάθεια ευρύτατης ενημέρωσης των καταστηματαρχών του κέντρου της πόλης με ειδικά φυλλάδια που θα διανεμηθούν με σκοπό οι επιχειρηματίες να αντιληφθούν το νέο πλαίσιο το οποίο θα τεθεί σε σχέση με τους κανόνες αποκομιδής των σκουπιδιών. Παράλληλα, στις 30 Ιουλίου θα γίνει μια μεγάλη σύσκεψη στο Επιμελητήριο στην αίθουσα «Καστελλάκη»,  όπου θα κληθούν να συμμετέχουν όλοι οι καταστηματάρχες του κέντρου, προκειμένου να γίνει μια νέα αναλυτική ενημέρωση για το νέο σύστημα διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από τον Αύγουστο.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή σύσκεψη πάντως έγινε εκτενής συζήτηση για  μια σειρά ζητήματα που σχετίζονται με την  αποκομιδή και αποφασίστηκε ότι από τις 25 Ιουλίου θα μπει μια επιπλέον βάρδια καθαριότητας στο κέντρο της πόλης.

Όπως ξεκαθαρίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης χθες το πρωί στη Λότζια, ο στόχος που έχει θέσει η δημοτική Αρχή είναι οι καταστηματάρχες του κέντρου της πόλης να πεισθούν και να υιοθετήσουν τους νέους κανόνες που δρομολογεί η Υπηρεσία Καθαριότητας υλοποιώντας τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Έτσι, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος “A2U Food” θα τοποθετηθούν κομποστοποιητές στα μαγαζιά του κέντρου, στους οποίους θα καταλήγουν όλα τα οργανικά απόβλητα που παράγουν. Όσοι πειθαρχήσουν στη χρήση του κομποστοποιητή, θα επιβραβεύονται με μείωση των δημοτικών τελών,  που μπορεί να φτάσει και το 20% και όσοι δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν  θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα – «φωτιά» ως και 10.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό θα μπει ένα οριστικό τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κέντρο όπου τα στραγγίσματα εκτός από το ότι έχουν ποτίσει συγκεκριμένα σημεία της πόλης, βγάζουν μια αφόρητη δυσοσμία. Αυτό το οποίο ξεκαθαρίστηκε είναι ότι οι καταστηματάρχες δεν μπορούν πλέον να σέρνουν τις μεγάλες σακούλες σκουπιδιών στους πεζόδρομους του κέντρου ό,τι ώρα θέλουν. Οι επιχειρηματίες πρέπει να αντιληφθούν ότι πλέον αυστηροποιούνται τα μέτρα διαχείρισης και αποκομιδής των απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης και άρα οφείλουν να προσαρμοστούν στις κείμενες διατάξεις του νέου νόμου, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα ρύπανσης οδών, πλατειών και πεζοδρόμων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει