Στην αντεπίθεση ο Κουράκης για τις ανείσπρακτες οφειλές

358

Με μια σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση σφραγίστηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της συμπολίτευσης ο  απολογισμός και ο ισολογισμός του 2017.  «Φωτιές» άναψε η εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Γ. Καραντινού, στην οποία χαρακτήρισε ως «βραδυφλεγή βόμβα στα οικονομικά του Δήμου την οικονομική πολιτική της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, με πολιτική ευθύνη της οποίας σήμερα είναι δεσμευμένα 86 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου δυσχεραίνοντας σημαντικά τη λειτουργία του».  «Nτροπή να λέγονται τέτοια πράγματα, είναι χυδαία πολιτική επίθεση στο ιστορικό παρελθόν του Δήμου» απάντησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Κουράκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «θα είχε κοκκινίσει ο Σοφοκλής με αυτά που λέει ο αντιδήμαρχος».

Ο δήμαρχος κ. Β. Λαμπρινός, παρουσίασε τη δράση της δημοτικής αρχής υπογραμμίζοντας την πολλαπλασιαστική αξία του φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ οδόν»,  που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία τονίζοντας ότι  «επί πέντε ημέρες ζήσαμε μια μεγάλη γιορτή, η οποία είχε την τέχνη ως προμετωπίδα, αλλά ταυτόχρονα μας έδωσε και εξαιρετικά ενθαρρυντικά δείγματα ως προς τον πολιτισμό της καθημερινότητας». Παράλληλα αναφέρθηκε στις κοινωνικές δράσεις του Δήμου, στην ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, στης οποίας το αμαξοστάσιο έγινε η μεγαλύτερη ανανέωση που έχει γίνει εδώ και χρόνια  με την αγορά δέκα καινούργιων απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων, απαραίτητων για την αναβάθμιση των συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και την ποιότητα της αποκομιδής. Αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πιστοποίησης των παιδικών χαρών του Δήμου, που εκκρεμούσε από το 2009, στην ολοκλήρωση της ιχθυαγοράς, στις δημοπρατήσεις έργων άνω των δυο εκατομμυρίων ευρώ για εργασίες σε σχολεία τα οποία νομιμοποιήθηκαν, αφού το 2014 ήταν στη μεγάλη πλειονότητά τους αυθαίρετα. Όσον αφορά τον αθλητισμό, αναφέρθηκε στις μεγάλες διοργανώσεις, στον μαζικό αθλητισμό και τον αθλητικό τουρισμό και τα βραβεία υψηλού κύρους που κερδίζει διαρκώς ο Δήμος Ηρακλείου, επιβεβαιώνοντας  την εξαιρετική δουλειά που κάνουν τόσο η αρμόδια Αντιδημαρχία, όσο και η Ανάπτυξη Αθλητισμού και ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σφόδρα επικριτικός στην εισήγηση του  κ. Καραντινού εμφανίστηκε ο κ. Κουράκης, ο οποίος απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο τόνισε ότι είναι  «ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα. Απέδωσε πολιτική ανικανότητα στη δημοτική Αρχή να εκτελέσει έργο, την οποία δεν παραδέχεται, αλλά επιλέγει να τη χρεώνει πάντα σε κάποιο τρίτο. O κ. Κουράκης απέδωσε μέρος των ανείσπρακτων χρημάτων που επικαλείται ο κ. Καραντινός στις  συνένωση των δήμων που είχαν σωρευτικά πολλά απλήρωτα χρέη, στις δραματικές περικοπές των πόρων της αυτοδιοίκησης. Κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι έχει επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα, χωρίς να δίνει διέξοδο στον πολίτη να τα αποπληρώσει  φροντίζοντας να διασφαλίσει ειδικές ρυθμίσεις ως όφειλε. “Ποινικοποιείτε όσους πολίτες δεν θα έχουν να πληρώσουν και τους οδηγείτε στην κρεμάλα!”  είπε  υπογραμμίζοντας ότι “το 60% των χρεών που επικαλείται ο αντιδήμαρχος είναι από τα αυθαίρετα που αφορούν το κράτος”. Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Καραντινό ότι με το πλεόνασμα που επικαλείται ότι έχει διασφαλίσει  (επιλέγοντας να μην το ανταποδίδει στην κοινωνία) κινδυνεύει ο Δήμος με μείωση των ΚΑΠ αφού δείχνει εικόνα οικονομικής ευρωστίας.

Εκπροσωπώντας τους Ενεργούς Πολίτες μίλησε ο Γ. Μανδαλάκης, κατηγορώντας τη συμπολίτευση ότι επιλέγει να κάνει μελλοντικές ανακοινώσεις χωρίς αυτοκριτική για όσα έκανε και δεν έκανε, ενώ την επέπληξε πολιτικά επειδή δεν έχει διεκδικήσει την αποδέσμευση του ΦΠΑ των οφειλετών που έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες πολίτες. Την κατηγόρησε επίσης ότι δεν έχει αναγνωρίσει τη σημαντική οικονομική βοήθεια που έχει δεχτεί από την κυβέρνηση.  Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Μ. Κασαπάκης είπε ότι από όλη αυτή την ανάπτυξη και την κοσμογονία που ανακοινώνει η δημοτική Αρχή δεν προκύπτει από πουθενά η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ άσκησε κριτική γιατί δεν παρουσιάζονται τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΠΤΑΗ και της ΔΕΥΑΗ που στερεί το νερό στους πολίτες και αφαιρεί υδρόμετρα σε όσα νοικοκυριά έχουν γονατίσει από την οικονοκμική  κρίση.

Ο Φ. Ζαμπετάκης επισήμανε ότι δεν είναι επιτυχία να έρχονται οι πολυεθνικές στην πόλη μας. “Θα πρέπει να τους σαμποτάρουμε” είπε αλλά υπερψήφισε τον ισολογισμό- απολογισμό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει