Χολιγουντιανή φιέστα η ορκωμοσία Ερντογάν

220

Σε μία… χολιγουντιανών διαστάσεων τελετή ο «σουλτάνος» Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε χθες μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, που τερματίζουν την κοινοβουλευτική διακυβέρνηση της γειτονικής χώρας και του δίνουν εκτεταμένες εξουσίες.

Ο Τούρκος ηγέτης έφτασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ με μία τεράστια αυτοκινητοπομπή μπροστά στο κτήριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, όπου ανέλαβε με επίσημο έγγραφο την εξουσία για τα επόμενα πέντε χρόνια παρουσία 22 αρχηγών κρατών και 28 πρωθυπουργών.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι θα είναι αμερόληπτος και ότι θα προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για να χειροκροτηθεί από τους βουλευτές του κόμματός του και του ακροδεξιού εταίρου του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» υποστήριξε ο ίδιος.

Όμως, η αντιπολίτευση έμεινε καθιστή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκχώρηση ευρειών εξουσιών βάσει του νέου προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, που υιοθετήθηκε μέσω του δημοψηφίσματος του Απριλίου του 2017.

Ακολούθησε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο για τον «εορτασμό» του νέου συστήματος.

Στο μεταξύ συνεχίζεται το κύμα διώξεων, αφού χθες ανακοινώθηκε ότι 18.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους στρατιώτες και αστυνομικοί, αποπέμφθηκαν από τα καθήκοντά τους βάσει προεδρικού διατάγματος, που παρουσιάστηκε ως το τελευταίο που ανακοινώνεται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει