Πρεμιέρα των θερινών εκπτώσεων

Και επίσημα αρχίζουν από σήμερα οι θερινές εκπτώσεις που πρόκειται να διαρκέσουν ως και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

170

Οι ελπίδες των επιχειρηματιών βρίσκονται στην τόνωση της αγοράς μέσω των εκπτώσεων, καθώς το τελευταίο διάστημα η κίνηση στην αγορά παραμένει υποτονική. Τα έργα μάλιστα που πραγματοποιούνται στο κέντρο της πόλης σε συνδυασμό με τη μειωμένη κίνηση επισκεπτών έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στην αγορά και πτώση στους τζίρους που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και το 80%. Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται μάταια, ελπίζοντας πως οι χαμηλές τιμές θα αποτελέσουν δέλεαρ. Η προηγούμενη εβδομάδα παρ’ όλα αυτά, στο πλαίσιο της οποίας πολλές επιχειρήσεις είχαν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών, έδειξε πως από τη μία πλευρά η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και από την άλλη η πλήρης απροθυμία των καταναλωτών να επισκεφθούν ένα καθ’ όλα «εχθρικό κέντρο πόλης» δεν μπορεί να δώσει σημαντικές ελπίδες.

Οι τιμές παρ’ όλα αυτά βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι συνολικές μειώσεις φθάνουν το 50% σε πάρα πολλά είδη. Με κατάλληλη έρευνα αγοράς και σωστή αναζήτηση, οι καταναλωτές μπορούν να επιτύχουν πολύ καλές αγορές σε πολύ δελεαστικές τιμές, εφόσον βέβαια ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους και δεν παρασυρθούν από φαινομενικά υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, που τους οδηγούν ωστόσο σε ακριβές αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από… % έως  …%»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή 15 Ιουλίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει