Χαμόγελα μετά από 15 ημέρες αγωνίας

ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ ΣΩΑ 4 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ

448

Με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο πλανήτης, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ταϊλάνδη και πιο συγκεκριμένα την τιτάνια προσπάθεια απεγκλωβισμού των 12 αγοριών και του προπονητή τους που βρίσκονται παγιδευμένοι για 15 μέρες στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.

Έπειτα από εννέα ώρες και λίγο πριν τις 4 χθες το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση επιχειρήσεων απεγκλωβισμού των παιδιών, όπου και ανακοινώθηκε ότι τέσσερα από τα 12 παιδιά (δεν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι απεγκλωβίστηκαν έξι) διασώθηκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο.

«Σήμερα είχαμε τις πιο κατάλληλες συνθήκες – όσον αφορά την υγεία των παιδιών, το νερό και την ετοιμότητα των διασωστών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Narongsak Osatanakorn, επικεφαλής του κέντρου που συντονίζει τη διάσωση.

«Τέσσερις έχουν έρθει από τη σπηλιά, τέσσερις έχουν διασώσει. Θεωρούμε μεγάλη επιτυχία», συμπλήρωσε.

Δύο δύτες για τη διάσωση κάθε αγοριού

Όπως ανέφεραν οι επίσημες αρχές, το κάθε παιδί συνόδευαν δύο έμπειροι δύτες. Στην πρώτη φάση της επιχείρηση συμμετείχαν 13 ξένοι δύτες, που συγκαταλέγονται στους καλύτερους στον κόσμο. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στην Ταϊλάνδη, ενώ ένας Βρετανός δύτης άφησε τη σύζυγο με το νεογέννητο παιδί του, προκειμένου να προσφέρει τη βοήθειά του στη διάσωση των αγοριών και του προπονητή τους.

Και τα τέσσερα αγόρια έχουν φτάσει με ασφάλεια στο νοσοκομείο της Τσιαγκ Ράι, την κοντινότερη μεγάλη πόλη, ανέφερε ο Narongsak Osatanakorn.

«Η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί», συμπλήρωσε. «Θα πρέπει να επιτύχουμε και στην επόμενη αποστολή διάσωσης, όπως κάναμε σήμερα. Τα υπόλοιπα παιδιά βρίσκονται στο ίδιο σημείο».

«Οι μπουκάλες οξυγόνου που είχαν τοποθετηθεί έχουν τελειώσει και πρέπει να τοποθετηθούν νέες», δήλωσε ο Osatanakorn. «Δεν μπορώ να σας πω το ακριβές χρονοδιάγραμμα της επόμενης φάσης, αλλά μπορώ να σας πω ότι θα είναι τις επόμενες 10 με 20 ώρες.

Δεν θα είναι σε παραπάνω από 20 ώρες. Πρέπει να ελέγξουμε ότι όλοι οι παράγοντες είναι σταθεροί. Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια».

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της επιχείρησης

Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την επιχείρηση διάσωσης των τεσσάρων παιδιών. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί, τοπική ώρα. Δέκα δύτες ξεκίνησαν το ταξίδι των 3,2 χιλιομέτρων μέχρι το σημείο που είχαν εγκλωβιστεί τα παιδιά και ο προπονητής. Το απόγευμα ενισχύθηκαν με άλλους τρεις δύτες και ένα συνεργείο διάσωσης, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα δίκτυο από σκοινιά, τα οποία θα χρησίμευσαν για τη μεταφορά των παιδιών.

Το πλέον αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ο σχεδιασμός που έγινε για τον εξοπλισμό των παιδιών. Κάθε παιδί θα φορούσε μία μάσκα κατάδυσης, κράνος, στολή κατάδυσης και μπότες. Κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες. Ο πρώτος είχε επωμιστεί την ευθύνη να κρατά την μπουκάλα οξυγόνου με το οποίο ανέπνεε το κάθε παιδί.

Ο δύτης καθοδηγούσε το παιδί μέσω ενός στατικού σκοινιού οκτώ χιλιοστών. Ακολούθως, κάθε παιδί παραλήφθηκε από έναν άλλον δύτη, ο οποίος το συνόδευσε μέχρι την έξοδο.

Το πρώτο παιδί βγήκε στις 17:40 τοπική ώρα, 7 ώρες και 40 λεπτά μετά και το δεύτερο παιδί βγήκε στις 17:50. Το τρίτο παιδί βγήκε στις 19:40 και το τέταρτο στις 19:50.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει διευκρινιστεί με ποια κριτήρια επελέγησαν τα πρώτα τέσσερα παιδιά που βγήκαν από το σπήλαιο. Στην προσπάθεια διάσωσης συμμετείχαν συνολικά 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί.

Με βάση την εικόνα που διαμορφώθηκε από την πρώτη επιτυχή προσπάθεια και τη διάσωση τεσσάρων από τα 12 παιδιά, εικάζεται ότι για να βγουν και τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά θα χρειαστούν ακόμη δύο 24ωρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει