Βόμβα στο… ταμείο της Λότζια

ΤΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Ο Γ. ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

2.386

Βραδυφλεγή βόμβα στα οικονομικά του Δήμου χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική της προηγούμενης δημοτικής Αρχής ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Καραντινός στην εισήγησή του για τον απολογισμό και τον ισολογισμό του 2017, που θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναμένεται θυελλώδης.

Ο ίδιος τονίζει ότι με πολιτική ευθύνη της πρώην δημοτικής Αρχής σήμερα είναι δεσμευμένα 86 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου δυσχεραίνοντας σημαντικά τη λειτουργία του.

Ειδικότερα ο αντιδήμαρχος τεκμηριώνει ότι οι ανείσπρακτες οφειλές της προηγούμενης 12ετίας ναρκοθετούν  την οικονομική πορεία του Δήμου δεσμεύοντας το σοβαρότατο ποσό των 86 εκατ. που δεν μπορούν να δαπανηθούν στον προϋπολογισμό.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός

Ειδικότερα, όπως σημειώνει, «το 2017 ολοκληρώθηκε με διαμορφωμένο προϋπολογισμό 223.472.523,62 ευρώ καθώς και ποσό ίσο με 94.507,667,31 ευρώ που αντιστοιχεί σε προβλέψεις μη είσπραξης. Η προηγούμενη δημοτική Αρχή με την οικονομική πολιτική της απογείωσε το βεβαιωμένο ποσό των μη εισπραχθέντων ποσών από τον Δήμο δεσμεύοντας κοντά τον μισό προϋπολογισμό του Δήμου!  Εδώ εγγράφονται ποσά των οποίων η είσπραξη δεν είναι επισφαλής. Δεν ολοκληρώθηκε δηλαδή η είσπραξη το χρονικό διάστημα που είχε αρχικά οριστεί. Η προηγούμενη δημοτική Αρχή παρέλαβε τον συγκεκριμένο κωδικό στο ποσό των 9.260.000 ευρώ το 2003 και το παρέδωσε στα 86.618.537 ευρώ. Δηλαδή την οκταπλασίασε μέσα σε 12 χρόνια. Η μη είσπραξη των ποσών αυτών δημιούργησε μια βραδυφλεγή βόμβα στα οικονομικά του Δήμου και κανείς δεν  δίνει απάντηση για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα».

Ωστόσο το χειρότερο όλων, όπως τονίζει ο κ. Καραντινός, είναι ότι « το Υπουργείο υποχρεώνει πλέον τον Δήμο να ισοσκελίζει το ποσό των μη εισπραχθέντων με δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι 86 εκατομμύρια δεν μπορούν να δαπανηθούν στον προϋπολογισμό. Είναι δεσμευμένα ποσά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό  την οικονομική διαχείριση του Δήμου». Ο ίδιος σημειώνει με νόημα ότι είναι διαφορετικό να λειτουργείς έναν οργανισμό με 9 εκατομμύρια δεσμευμένα στον προϋπολογισμό και διαφορετικό με 86 εκατ. Στο πλαίσιο αυτό η «Δύναμη Πολιτών», όπως εξηγεί ο κ. Καραντινός, στόχευσε στην οικονομική σταθερότητα σχολιάζοντας δηκτικά ότι «οι πρακτικές του παρελθόντος οδήγησαν σε χρεοκοπία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το χρηματικό υπόλοιπο έφτασε στα 44.500.937 ευρώ, οι αγορές και οι δαπάνες έφτασαν σε 7.648.679 ευρώ και τα έσοδα 115.829.711. ευρώ.

Οι ληξηπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους έχουν περιοριστεί στα 657.285 ευρώ. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι παρά το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, ο Δήμος Ηρακλείου έχει καταφέρει να  πετύχει σημαντικές κατακτήσεις, όπως τη θεαματική ενίσχυση του στόλου των απορριμματοφόρων (που εδώ και 20 χρόνια δεν είχαν ανανεωθεί), δρομολόγησε αποφασιστικά σημαντικά έργα όπως την ανάπλαση της Δικαιοσύνης και την αποκατάσταση του Καπετανάκειου, ενώ προχωρά και η αποκατάσταση του κόλπου του Δερματά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει