Η γενέθλια πόλη τιμά τον Χρήστο Λεοντή

ΜΕ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ - Επιστροφή στο “Καπετανάκειο” εξήντα ένα χρόνια μετά

341

Το  Ηράκλειο, η γενέθλια πόλη όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια αποφοιτώντας από το ιστορικό «Καπετανάκειο» το 1957, τιμά τον σπουδαίο Κρητικό μουσικοσυνθέτη Χρήστο Λεοντή. Μάλιστα ο ίδιος επισκέφθηκε χθες το απόγευμα το «Καπετανάκειο» μαζί με παλιούς συμμαθητές του όπου θυμηθηκαν  τα μαθητικά  τους χρόνια, ενώ είχαν  συνάντηση με παιδιά και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων του ιστορικού σχολείου. Σήμερα  Σάββατο στις 9 το βράδυ, στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου, των συλλόγων καθηγητών του 1ου Λυκείου και Γυμνασίου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου.

Ο Χρήστος Λεοντής, ευρισκόμενος χθες  στην Περιφέρεια Κρήτης, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ εξέφρασε τη συγκίνησή του αλλά και τη χαρά του που βρίσκεται στην πόλη που τον  γέννησε ενώ είχε και συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Ο κορυφαίος Κρητικός μουσικοσυνθέτης συμμετείχε    στη συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις που γίνονται ενώ οι συμμετέχοντες, εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού της περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης, αντιδήμαρχος Ηρακλείου σε θέματα Παιδείας Γιώργος Βλαχάκης,  πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων 1ου Λυκείου Ηρακλείου Τάσος Τσατσάκης, αναφέρθηκαν στη σπουδαία προσωπικότητα του κ. Λεοντή και  στην πρωτοβουλία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, να τιμήσουν τον Ηρακλειώτη μουσικοσυνθέτη.

«Στο  Καπετανάκειο έχω να μπω  – τόνισε συγκινημένος ο μουσικοσυνθέτης -από το έτος που αποφοίτησα το 1957, και είναι μεγάλη η συγκίνηση.  Για αυτό το γεγονός θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς και τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, όσους συνέβαλαν σε αυτή την άκρως τιμητική και συγκινητική παράλληλη εκδήλωση που θα γίνει  στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις». Έχω επίσης την ανυπομονησία να δω τα παιδιά, γιατί η σημερινή νεολαία, πολλοί νομίζουν  ότι καθεύδει. Δεν είναι έτσι, το μεγαλύτερο ποσοστό της νεολαίας μάχεται, αγωνιά, μελετά και προσπαθεί να στήσει τη ζωή της σε στέρεες βάσεις. Εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε την ευθύνη του τι παραδώσαμε, δεν είναι καλά αυτά που τους παραδίνουμε, εγώ ζητώ συγνώμη από μέρους της γενιάς μας, αν μπορούσα να το πω αυτό, για το ότι δεν τα καταφέραμε. Πιστεύω ότι ο αγώνας και ο δικός μας και των παιδιών των σημερινών δεν πάει χαμένος, τίποτα δεν πάει χαμένο που έλεγε και ο μακαρίτης ο φίλος μου ο Λοΐζος.  Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω κυρίως τα παιδιά αλλά και όλους εσάς που συμβάλλετε σε όλη αυτή τη συγκινητική για μένα ημέρα που με φέρνει πάρα πολλά χρόνια πίσω».

Στην συνέντευξη εκτός από τον Χρήστο Λεοντή παρευρέθηκαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού κ. Κ. Φασουλάκης, ο αντιδήμαρχος Γ. Βλαχάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 1ου Λυκείου Τάσος Τσατσάκης, η δ/ντρια του 1ου ΓΕΛ κ. Α. Γκινούδη, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Αργυρώ Σταυρίδη και ο αντιπρόεδρος Μανόλης Τσελεντάκης

«Αποτελεί μεγάλη τιμή -επεσήμανε ο κ. Φασουλάκης -η παρουσία του Χρήστου Λεοντή στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, που με τα διαχρονικά τραγούδια του, τη διαχρονική μουσική του, έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο ελληνικό μουσικό πεντάγραμμο».

Ο κ. Γιώργος Βλαχάκης υπογράμμισε: “Ο Χρήστος Λεοντής είναι ένας κορυφαίος μουσικοσυνθέτης, μία σημαντική κορυφαία καλλιτεχνική φυσιογνωμία και προσωπικότητα τόσο για τη χώρα μας όσο για την Κρήτη και το Ηράκλειο, και θα έλεγα ότι η παρουσία του  κοσμεί το Ελληνικό πεντάγραμμο».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων 1ου Λυκείου Ηρακλείου Τάσος Τσατσάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Κόντρα στη δυσαρμονία της εποχής ανακαλύπτουμε τις αρμονικές που δίνουν όλη τη γλύκα και την ομορφιά στη μουσική και τη ζωή.

Η κοινότητα άλλωστε του σχολείου μας διαχρονικά παράγει πολιτιστικά γεγονότα υψηλής αισθητικής αξίας και με τους αγώνες της αποδεικνύει το δυναμισμό της».

Ο εντεταλμένος Σύμβουλος Κώστας Φασουλάκης στο τέλος της συνέντευξης Τύπου πρόσφερε στον Χρήστο Λεοντή την έκδοση της Περιφέρειας Κρήτης και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, το μουσικό λεύκωμα – βιβλίο ντοκουμέντο «Μίλιε μου Κρήτη απ’ τα παλιά Ιστορικές Ηχογραφήσεις 1907-1955».

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης η διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Κατερίνα Χατζάκη, η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αθηνά Γκινούδη, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Αργυρώ Σταυρίδη, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων Μανόλης Τσελεντάκης. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, θα παραχθεί οπτικοακουστικό υλικό που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός πρωτότυπου ντοκιμαντέρ, που «ανιχνεύει» την πορεία του Χρήστου Λεοντή ως  μαθητή από το Ηράκλειο και την επιστροφή του στο Καπετανάκειο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει