Δίχως τέλος το «σαφάρι» των τραπεζοκαθισμάτων

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑ

690

Σε νέες επιχειρήσεις ελέγχων των καταστημάτων του κέντρου της πόλης προχωρούν κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας, τα οποία τις προηγούμενες μέρες σάρωσαν την περιοχή της Αρκολέοντος ενώ στο στόχαστρο παραμένει και η πλατεία Ελευθερίας.

Οι έλεγχοι είχαν ως αποτέλεσμα κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων και την επιβολή τσουχτερών προστίμων και, όπως η Λότζια διαβεβαιώνει, θα συνεχιστούν χωρίς καμία διακοπή.

Όπως τονίζει ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός, αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σε όσους δεν έχουν εκδώσει άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων, θα επεκταθούν και στα καταστήματα όσων καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος σε σχέση με την έκταση που τους έχει διατεθεί. Ωστόσο, για τον ίδιο, όπως εξηγεί, ζητούμενο είναι να λυθεί το πρόβλημα με τα καταστήματα που δεν έχουν άδειες  και χρωστούν υπέρογκα ποσά στον Δήμο τα οποία δεν φρόντισαν να ρυθμίσουν. Συνολικά υπάρχουν δεκατέσσερις περιπτώσεις καταστηματαρχών οι οποίοι επιμένουν να παραβιάζουν τον νόμο δημιουργώντας συνθήκες αθέμητου ανταγωνισμού έναντι των συναδέλφων τους, οι οποίοι είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο Δήμο Ηρακλείου. Ο κ. Παττακός τονίζει ότι  οι οφειλές των καταστηματαρχών αντιστοιχούν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αφού όπως αναφέρει ξεκινούν από 10.000 ευρώ και προσεγγίζουν μέχρι και το μισό εκατομμύριο ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα,  όπως διαβεβαιώνει, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως αντιδράσεων, αφού ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται με δύο μέτρα και σταθμά.

Μαρίνος Παττακός
Ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός

Ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας σημειώνει ότι το θετικό της υπόθεσης είναι ότι αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν ενεργοποιηθεί μετά τους ελέγχους που εξελίσσονται στο κέντρο της πόλης και προσπαθούν να δώσουν λύση. Ο ίδιος εξηγεί ότι επιθυμία της δημοτικής Αρχής δεν είναι να «εκτελέσει» τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης, αλλά δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια είχε διαμορφωθεί ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας στην παράνομη λειτουργία των καταστημάτων. Άλλωστε οι οφειλές των καταστηματαρχών δεν προέκυψαν από τη μία μέρα στην άλλη. Υπήρξε μια μακροχρόνια ανοχή στην παράνομη λειτουργία των καταστημάτων και αυτό είναι πρόβλημα σοβαρό και για την κοινωνία συνολικά αλλά και για τον κλάδο της εστίασης ειδικότερα. Το μήνυμα το οποίο επιθυμεί να στείλει η δημοτική Αρχή είναι ότι  «ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους» και ότι δεν θα επιτρέψουμε να εξελιχθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλούν το κοινό αίσθημα.  Όπως εξηγεί ο κ. Παττακός ο Δήμος δεν θα κάνει πίσω ούτε για να πάρει φόρα, σε ό,τι αφορά στους ελέγχους των καταστημάτων, και  οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα τους δοθούν περιθώρια για νέα περίοδο χάριτος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει