Ελεγκτές από την Αθήνα για τους κτηνοτρόφους που…”πανωγράφουν”

ΟΠΕΚΕΠΕ

553

Η διερεύνηση του ζητήματος με τους κτηνοτρόφους- κυρίως του Ρεθύμνου-  που εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού να απέκτησαν μέσα σε έναν χρόνο… ως δια μαγείας πολύ περισσότερα ζώα από όσα είχαν, προφανώς για να αυξήσουν τις επιδοτήσεις τους, ήταν από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στις συναντήσεις του προεδρείου του ΟΠΕΚΕΠΕ με στελέχη του Οργανισμού στην Κρήτη και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.  Την πιθανότητα σκανδάλου με κοινοτικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από κτηνοτρόφους είχε αποκαλύψει η «Π» σε δημοσίευμα στις 9 Νοεμβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ συζητήθηκε το πρόβλημα που υπάρχει, αλλά και η αδυναμία για ελέγχους, όπως θα έπρεπε να γίνονται, ενώ συζητήθηκε ακόμη και η περίπτωση καθόδου κλιμακίου ελεγκτών από την Αθήνα για ενδελεχείς ελέγχους στην Κρήτη.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Π», στο Ρέθυμνο περίπου 80 κτηνοτρόφοι, νέοι άνθρωποι οι οποίοι μόλις πέρυσι εντάχθηκαν στο δημοφιλές πρόγραμμα των νέων αγροτών, θα πρέπει να αποδείξουν το πώς αυξήθηκε τόσο γρήγορα και τόσο πολύ το ζωικό τους κεφάλαιο.  Οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι εμφανίζονταν πέρυσι να έχουν ελάχιστα πρόβατα, φέτος όμως με τις νέες τους δηλώσεις, εμφανίζονται να έχουν χιλιάδες.

Ένας εκ των νεαρών κτηνοτρόφων μάλιστα, ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 120 χιλιάδων ευρώ ετησίως, ως βασική ενίσχυση. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το ποσό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αφού η ενίσχυση που ζητάει είναι η βασική.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πριν λίγους μήνες ζήτησε εξηγήσεις από τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους του Ρεθύμνου και άλλων περιοχών της χώρας. Όμως είτε οι απαντήσεις δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές είτε δεν δόθηκαν καν διευκρινίσεις από τους κτηνοτρόφους, γεγονός που όπως φαίνεται προκάλεσε την κεντρική διοίκηση του Οργανισμού να επανέλθει για περαιτέρω έρευνα.  Πρόκειται για το μοίρασμα των χρημάτων του εθνικού αποθέματος. Όπως φαίνεται κάποιοι κτηνοτρόφοι της χώρας για να αυξήσουν τα χρήματα που θα πάρουν από τον «κουμπαρά» του εθνικού αποθέματος, εμφανίζουν φέτος πολλαπλάσια ζώα από αυτά που φαίνεται να είχαν πέρυσι. Στελέχη του Οργανισμού αναρωτιούνται πώς οι κτηνοτρόφοι ενημερώνονται εγκαίρως για τα «τερτίπια» των κανονισμών της Ε.Ε. και του τρόπου εφαρμογής τους στη χώρα μας προκειμένου να αξιοποιήσουν τα «παράθυρα» που τυχόν αφήνουν για την (παράνομη)  αύξηση των επιδοτήσεών τους.

Συνάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Συνάντηση με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχαν ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

“Τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, επισκέφτηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 3/7/2018 ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (Ορνανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) κ. Αθανάσιος Καπρέλης, συνοδευόμενος από τους Αντιπροέδρους του Οργανισμού, κ.κ. Γεώργιο Κέντρο και Γεώργιο Αποστολάκη, κατά την επίσκεψή τους στην Κρήτη. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα συνεργασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Κρήτης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τον προγραμματισμό δράσεων τoυ Οργανισμού, με αφορμή τις τάσεις οι οποίες καταγράφονται στον προσδιορισμό της νέας ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού ενημέρωσαν τη Συντονίστρια για ειδικότερα θέματα σχετικά με τις επιλέξιμες εκτάσεις κοινοτικών ενισχύσεων στο νησί, τα επίπεδα απόκλισης επιδοτούμενων αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή /και ζωικού κεφαλαίου σε πανελλαδική κλίμακα, με ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι του ελεγκτικού μηχανισμού του Οργανισμού αλλά και των δυνατοτήτων ενίσχυσης και υποστήριξης του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη. Εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η Συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη, αφού υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, έκανε αναφορά στις δυνατότητες συνεργασίας του Οργανισμού με μηχανισμούς της δημόσιας διοίκησης για τον εξορθολογισμό διαδικασιών και απαιτήσεων σε ελέγχους προγραμμάτων γεωργικών ενισχύσεων και θέματα εκτέλεσης και εφαρμογής Κανονισμών και Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρθηκε τέλος σε δράσεις που αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Κρήτης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπως τα Προγράμματα νέων αγροτών, οι κανονισμοί δάσωσης γεωργικών γαιών, οι δασικοί χάρτες κ.ά”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει