Μια μικρή χώρα με μεγάλες ευκαιρίες

ΠΑΠΟΥΛΑΣ: “ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΚΥΠΡΟΣ”

274

Μία μικρή χώρα με μεγάλες ευκαιρίες είναι η Κύπρος. Το παραπάνω τονίζει στην «Π» ο αναπληρωτής διευθυντής Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ανδρέας Παπούλας.

Ο κ. Παπούλας θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη για να συμμετέχει στις ημερίδες ενημέρωσης για τα πανεπιστήμια της Κύπρου που οργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Θα παρουσιαστούν τα εξής ιδρύματα: Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Frederick, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Πανεπιστήμιο UCLAN – Cyprus.

Οι ημερίδες θα γίνουν αύριο, Τρίτη 3 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Aguila Atlantis στο Ηράκλειο και την Πέμπτη 5 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Samaria στα Χανιά. Οι εργασίες θα διαρκέσουν από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

Oι ημερίδες είναι ανοικτές για το κοινό και απευθύνονται σε μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και σύμβουλους επαγγελματικού προσανατολισμού.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν άμεσα από τους εκπροσώπους όλων των κυπριακών πανεπιστημίων για τους κλάδους σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, τις διαδικασίες εισδοχής, τις υποτροφίες και γενικότερα για τη φοιτητική ζωή στην Κύπρο.

Το κείμενο της συνέντευξης του κ. Παπούλα στην «Π» έχει ως εξής:

Ποια είναι τα κυριότερα κίνητρα για να σπουδάσει κάποιος στην Κύπρο;

«Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα με μεγάλες ευκαιρίες, αποτελώντας ιδανικό προορισμό σπουδών.  Οι φοιτητές πραγματοποιούν στην Κύπρο υψηλού επιπέδου σπουδές σε ελληνόφωνα και αγγλόφωνα πλήρως αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών, σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκούς, εξαιρετικές εγκαταστάσεις και υποδομές και προσιτό κόστος.  Πέραν αυτών, είναι και μια σειρά από άλλους παράγοντες που καθιστούν ούτως ή άλλως την Κύπρο ελκυστικό προορισμό, όπως για παράδειγμα το κλίμα, το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο, οι δυνατότητες για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ο πολιτισμός της. O φοιτητής γνωρίζει εκ των προτέρων την ακριβή διάρκεια των σπουδών του.

Οι πολλές επιλογές του τόπου διαμονής, οι υποδομές, οι εγκαταστάσεις και οι κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα πανεπιστήμιά μας, οι μικρές σχετικά αποστάσεις, η ποικιλία δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που οργανώνονται και στις οποίες συμμετέχουν οι φοιτητές, παρέχουν στους φοιτητές τη δυνατότητα μιας αξέχαστης φοιτητικής ζωής.

Για τους  φοιτητές  από την Ελλάδα το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο διότι έχουμε  πολλά κοινά χαρακτηριστικά όπως η κοινή γλώσσα, κοινές παραδόσεις και θρησκεία, ταυτόχρονα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μακριά από το σπίτι τους τη φοιτητική ζωή και τις εμπειρίες που αυτή προσφέρει σε ένα ασφαλές περιβάλλον που έχει φτιαχτεί για να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους ακαδημαϊκούς τους στόχους.

Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία ακαδημαϊκά έτη, σύμφωνα με τις οποίες παρέχεται οικονομική στήριξη σε προπτυχιακούς φοιτητές από την Ελλάδα  στην Κύπρο, βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Η οικονομική στήριξη αφορά στα ακόλουθα επιδόματα…

  • Στέγαση: €1.800 (€150 Χ 12 μήνες)
  • Σίτιση: €1.092 (€7 Χ 156 μέρες/ έτος)
  • Αγορά πανεπιστημιακών βιβλίων: μέχρι €300
  • Αγορά ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού υπολογιστή  μόνο για πρωτοετείς φοιτητές: μέχρι €500

Επιπλέον, κάθε ακαδημαϊκή χρονιά προσφέρεται και ο ανάλογος αριθμός θέσεων στα δύο δημόσια πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, με βάση τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.  Οι επιτυχόντες δεν καταβάλλουν δίδακτρα.  Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προσφέρει υποτροφίες, μια σε κάθε σχολή των δύο δημόσιων πανεπιστημίων, στους αριστεύσαντες φοιτητές που θα εξασφαλίσουν θέση, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς επίσης επίδομα σίτισης για όλους τους  εξ Ελλάδος φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια  προσφέρουν έναν εύρος υποτροφιών και παροχών οικονομικής στήριξης στοχευμένα προς τους Έλληνες  φοιτητές».

Ποια προγράμματα σπουδών προσφέρουν τα κυπριακά ιδρύματα;

«O αριθμός των προγραμμάτων σπουδών και το γνωστικό αντικείμενο που προσφέρονται από τα κυπριακά πανεπιστήμια,   σε όλα τα επίπεδα (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες των φοιτητών στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία τις τελευταίες δεκαετίες παρέχει σήμερα ένα ποιοτικό και σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας τριών (3) δημόσιων πανεπιστημίων, πέντε (5) ιδιωτικών πανεπιστημίων και πέραν των σαράντα (40) δημόσιων και ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα ιδρύματα για περαιτέρω πληροφορίες όσον αφορά στα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται.

Πανεπιστήμια και Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Δημόσια Πανεπιστήμια

Πανεπιστήμιο Κύπρου, www.ucy.ac.cy

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, www.cut.ac.cy

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, www.ouc.ac.cy

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Πανεπιστήμιο Frederick, www.frederick.ac.cy

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, www.euc.ac.cy

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, www.unic.ac.cy

Πανεπιστήμιο Νεάπολης, www.nup.ac.cy

Πανεπιστήμιο UCLAN-Cyprus, www.uclancyprus.ac.cy

Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

www.highereducation.ac.cy

(Σύνδεσμος:  Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης).

Η πρόκληση για κάθε φοιτητή και την οικογένειά του δεν είναι μόνο η επιλογή απλώς ενός προγράμματος σπουδών στη βάση εξωγενών παραγόντων, όπως για παράδειγμα οι ανάγκες και οι τάσεις της αγοράς εργασίας.  Αντιθέτως, πρόκληση είναι η επιλογή με τον σωστό τρόπο για τον ίδιο ενός προγράμματος σπουδών, έτσι ώστε να αποτελέσει τη βάση για την εξέλιξη της επαγγελματικής και πνευματικής του ζωής.

Ως εκ τούτου, η Κύπρος προσφέρει προγράμματα σύγχρονα, άρτια σχεδιασμένα με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική, στελεχωμένα από έμπειρους ακαδημαϊκούς, σωστά οργανωμένα ώστε να σέβεται τον χρόνο και τον κόπο των φοιτητών και με ολοκληρωμένη υλικο-τεχνική υποστήριξη σε εγκαταστάσεις, πόρους και ακαδημαϊκά ερεθίσματα».

Υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των φοιτητών που κάθε χρόνο έρχονται στην Κύπρο από την Ελλάδα;

«Η μακρόχρονη και αγαστή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης συμβάλλει στη συνεχή αύξηση του ενδιαφέροντος φοίτησης Ελλαδιτών στην Κύπρο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίες της ΚΔ, την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 φοιτούσαν συνολικά στην Κύπρο περίπου 9.000 ενώ την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016 φοιτούσαν πέραν των 11.000.

Η εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα δύο δημόσια πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, γίνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου η εισδοχή γίνεται κατόπιν υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, εφόσον πληρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή η κατοχή απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αντίθετα, η εισαγωγή φοιτητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια γίνεται με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου εκπαιδευτικού ιδρύματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.   Αναμφισβήτητα, η δημιουργία των πέντε ιδιωτικών πανεπιστημίων συνέβαλε στην ποιοτική και ποσοτική διεύρυνση της Ανώτερης Εκπαίδευσης με νέους κλάδους και προγράμματα σπουδών, με παράλληλη αύξηση του αριθμού των φοιτητών στην Κύπρο».

Αντίστοιχα, υπάρχουν φοιτητές από την Κύπρο στα ελληνικά ΑΕΙ. Προσπαθείτε να μειώσετε τον αριθμό αυτόν;

«Οι Κύπριοι φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, προτιμούν κατά κύριο λόγο την Ελλάδα.  Αυτό οφείλεται στον προσφερόμενο αριθμό θέσεων από τα ελληνικά ΑΕΙ στους Κύπριους, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία.  Η διεκδίκηση της θέσης γίνεται μέσω των Παγκύπριων Εισαγωγικών Εξετάσεων. Ο αριθμός των Κυπρίων στην Ελλάδα δεν έχει μειωθεί.

Διαχρονικά η Ελλάδα αποτελούσε και αποτελεί εκπαιδευτικό προορισμό για τους Κύπριους ενώ τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου ισχύει και το αντίστροφο, καθιστώντας την Κύπρο εκπαιδευτικό πόλο έλξης για Ελλαδίτες φοιτητές.  Οι ευκαιρίες φοίτησης που προσφέρει η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν μια σχέση συμπληρωματική, προσφέροντας στους νέους μας εύρος επιλογών και διασφαλίζοντας ότι θα έχουν τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες φοίτησης».

Στην Ελλάδα μιλάμε πάντα για ένα κενό ανάμεσα στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας. Στην Κύπρο έχετε λύσει αυτό το πρόβλημα;

«Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου προβαίνει σε αρκετές ενέργειες για διεύρυνση του φάσματος και τον εκσυγχρονισμό των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών από τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια και σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι ώστε οι νέοι να έχουν τη δυνατότητα επιλογής κλάδων σπουδών, που αφενός τους ενδιαφέρουν και αφετέρου προσφέρουν μεγαλύτερες προοπτικές απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Η υλοποίηση αυτού του στόχου συνδέεται με την ενδυνάμωση της σχέσης ανάμεσα στην έρευνα, τη διδασκαλία και τη μάθηση σε όλα τα επίπεδα, τη σωστή εφαρμογή των μαθησιακών αποτελεσμάτων από τις χώρες του Ενιαίου Χώρου ανώτερης εκπαίδευσης, την ανάπτυξη των πλαισίων προσόντων και, ειδικότερα, την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και τη διασύνδεση της Ανώτερης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Επισημαίνεται η ίδρυση γραφείου διασύνδεσης εργασίας σε κάθε πανεπιστήμιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί τόσο ο αριθμός των προσφερόμενων προγραμμάτων σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, όσο και το φάσμα επιλογών που έχουν οι υποψήφιοι φοιτητές.  Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού  πραγματοποιεί  χαρτογράφηση των προσφερόμενων κλάδων σπουδών σε όλα τα πανεπιστήμια και ιδιωτικές σχολές, έτσι ώστε να γίνουν βελτιώσεις όπου χρειάζεται».

Είναι κατοχυρωμένος ένας απόφοιτός σας;

«Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου αποδίδει τεράστια βαρύτητα στη συμμόρφωση όλων των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή πρότυπα διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κυπριακά ιδρύματα εφαρμόζουν μηχανισμούς εσωτερικής και εξωτερικής διασφάλισης της ποιότητας.

Αρμόδια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα αυτό είναι ο Φορέας  Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης.  Eίναι η απόδειξη των προσπαθειών που καταβάλλει η Κύπρος για τη συνεχή βελτίωση της ανώτερης εκπαίδευσης, καθώς επίσης για την αναβάθμιση των ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης.

Ένα εξίσου σημαντικό και ανεξάρτητο σώμα είναι το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ., το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών.  Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως  χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως προσχωρήσασα στη Σύμβαση της Λισσαβόνας συνέστησε το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ., ως το αρμόδιο σώμα για την αναγνώριση τίτλων σπουδών από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κυπριακά πανεπιστήμια αναγνωρίζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς.  Η αναγνώριση των τίτλων σπουδών γίνεται από τα αρμόδια σώματα της κάθε χώρας.

Tα πανεπιστήμια της Κύπρου αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ομοταγή.  Νοείται ότι όλοι οι φοιτητές που προτίθενται να σπουδάσουν στο εξωτερικό θα πρέπει να ενημερώνονται τόσο από τα ιδρύματα υποδοχής, όσο πρωτίστως από τα αρμόδια σώματα της χώρας τους σε σχέση με την αναγνώριση τίτλων σπουδών ξένων πανεπιστημίων είτε σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει