Οι έμποροι χαρτογραφούν την αγορά της Κρήτης …για να επιβιώσουν

262

Ένα σημαντικό βήμα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας προσπαθεί να πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συνδέσμων Κρήτης, σε μια προσπάθειά της να αναχαιτίσει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά.
Οι έμποροι σε όλη την Κρήτη και ειδικά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, βλέπει την καθημερινότητά της να δυσχεραίνει όσο περνούν τα χρόνια.

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εμπόρων να πιέσουν την Πολιτεία τοπικά και κεντρικά και παρά τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια άρνηση, έμμεση ή άμεση, στην στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι έμποροι διαπιστώνουν μια γενικευμένη επίθεση εναντίον των ιδιωτικών κεφαλαίων, αλλά και μια συνολικότερη προσπάθεια πλήρους αποδόμησης του επιχειρείν.

Απέναντι σε αυτές τις συνολικότερες δυσμένειες, οι έμποροι δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καλύτερος θεματοφύλακας των κόπων τους εκτός από τους ίδιους. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη προετοιμάζεται μια τεράστια έρευνα για τις αγορές ολόκληρης της Κρήτης, η οποία θα αποτελεί έναν «χάρτη» αναπτυξιακής ενεργοποίησης και μελλοντικών προοπτικών.

Η έρευνα αναμένεται να έχει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συνολική διάρκεια 18 μηνών και να εξετάζει όλες τις αγορές και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Ο στόχος της έρευνας είναι διπλοί. Από τη μία πλευρά, η έρευνα σκοπεύει να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση, τις κινήσεις, τις επιλογές των καταναλωτών, τις συνήθειές τους, αλλά και την ποικιλομορφία κάθε αγοράς.

Μέσα από αυτά τα ευρήματα, στόχος είναι να υπάρξει μια συνολική εικόνα για την κατάσταση που υπάρχει στην Κρήτη, αλλά και για τις ενδεχόμενες ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχουν συγκεκριμένες περιοχές, όπως μικρότερες αγορές σε αγροτικές περιοχές, αγορές σε μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και αγορές σε πολλές και διαφορετικές, με αντίστοιχα πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά, τουριστικές αγορές.

Από αυτή την καταγραφή, για πρώτη φορά θα υπάρχει μια αναλυτική εικόνα της κατάστασης στην Κρήτη, η οποία μπορεί να δώσει απαντήσεις σε σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την αποτελεσματικότητά τους.Σε ένα δεύτερο επίπεδο παράλληλα, η έρευνα έχει σκοπό να λειτουργήσει ως ένα μελλοντικό συμβουλευτικό μοντέλο.

Από τα συμπεράσματα υπάρχει η ελπίδα ότι οι υφιστάμενοι επιχειρηματίες και όσοι σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν μελλοντικά στον χώρο θα έχουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης, στον βαθμό του εφικτού, προκειμένου να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις αναφορικά με τις επιλογές επέκτασης των δραστηριοτήτων τους ή της πιθανής πρώτης ενεργοποίησής τους.

Αναφέρεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα και ο τρόπος διεξαγωγής της προετοιμάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε από τον σχεδιασμό της κιόλας να μπει σε κατάλληλες βάσεις, με σκοπό να δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, προς αξιοποίηση από τους επιχειρηματίες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει