Δεν τα βλέπεις βρε κεφάλα…

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

255

Ο ευγενικός υπάλληλος προσπαθούσε να τον πείσει ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια, εξίσου ωραία ή και καλύτερα

Οι τελευταίες… επιτυχίες του Αλέξη Τσίπρα επανέφεραν στη μόδα τη γραβάτα, που μεταξύ μας ποτέ δεν είχε βγει από την γκαρνταρόμπα των καλοντυμένων κυρίων κι εγώ θυμήθηκα ένα παλιό ανέκδοτο από την εποχή του μακρινού 1980, με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Γιώργο Ράλλη.

Ο τότε πρωθυπουργός εισήλθε, λέει, σε πολυτελές κατάστημα και ζήτησε να αγοράσει μια γραβάτα. Του κατεβάζουν διάφορα σχέδια αλλά κανένα δεν τον ικανοποιούσε, καθώς ήθελε ένα συγκεκριμένο, με γραμμές. Ο ευγενικός υπάλληλος προσπαθούσε να τον πείσει ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια, εξίσου ωραία ή και καλύτερα.

Ο Ράλλης όμως ήταν ανένδοτος και κάθετος: «ή με γ(ρ)αμμάς ή φεύγω»! Τον Ράλλη, όπως και τον Δημοσθένη, βασάνιζε το ρο (ρ) γι’ αυτό και η σθεναρή αντίσταση – απειλή του, δεν ήταν και τόσο εύηχη. Τουναντίον μάλιστα.

Ο Τσίπρας πάντως βρήκε και φόρεσε γραβάτα και δεν έφυγε. Και μάλλον βρήκε γραβάτα με γ(ρ)αμμάς, που ωστόσο δεν είναι ευδιάκριτες λόγω της απόστασης της κάμερας. Σε λίγο όμως ο αδηφάγος τηλεοπτικός φακός θα έρθει πιο κοντά και θα εστιάσει στις γραμμές και τις αράδες της γραβάτας, που δανείστηκε για τη φιέστα ο Αλέξης.

Σαν άλλος μεγεθυντικός φακός θα φωτίσει τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας και θα καταδείξει ότι ο δρόμος για την κανονικότητα είναι μακρύς ακόμα. Τόσο μακρύς που φτάνει ως το 2060 που η Ελλάδα υποχρεούται να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα και να βρίσκεται υπό σκληρή επιτήρηση. Μακάρι να βγω ψεύτης και τα πράγματα να είναι διαφορετικά.

Μακάρι τα πάρτι και οι φιέστες να μην περιοριστούν στο Ζάππειο μεταξύ συγγενών και φίλων «Συριζοανελιστών» βουλευτών. Τα ξέφρενα πάρτι της Μυκόνου είναι από άλλο ανέκδοτο και δεν χωρούν στην ιστορία μας. Όλη η Ελλάδα περιμένει να παρτάρει αλλά για την ώρα είναι αμήχανη και εκτός κλίματος.

«Τι έχουν ο Αλέξης και ο Πάνος και χαμογελούν πατέρα;» ρωτάει με απορία ο κάθε πικραμένος μπόμπιρας. Μα πού να καταλάβει ο μπόμπιρας; Όταν καταλάβει, θα είναι πια μεσήλικας, καθώς τούτη η συμφωνία θα τον ακολουθεί μέχρι το 2060. Και τότε θα ξαναθυμηθεί την πικρή ιστορία με τις γραβάτες.

Διότι δεν είναι μία, αλλά τουλάχιστον δύο. Ποιος ξεχνά τη γραβάτα των Πρεσπών; Αυτή που χάρισε ο Ζάεφ στον Αλέξη και απεικονίζει τον Βουκεφάλα! Και τότε πια, ο σημερινός μπόμπιρας,  θ’ αναρωτηθεί: «Δεν τα έβλεπες βρε κεφάλα, τούτη η κυβέρνηση τα έκανε αλλιώτικα από τα άλλα!».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει