ΠΕΚ και Αστεροσκοπείο “διαβάζουν” τον νυχτερινό ουρανό

244

Συνεχίζονται οι θεματικές βραδιές στον Λόφο των Νυμφών, που οργανώνουν φέτος το καλοκαίρι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης-ΙΤΕ σε μια εξερεύνηση του κόσμου της επιστήμης και της γνώσης.

Μέχρι τις 6 Ιουλίου και κάθε Παρασκευή στις 9 το βράδυ κοινό και επιστήμονες «διαβάζουν» στον νυχτερινό ουρανό τις γραφές των ανθρώπων στο βιβλίο του σύμπαντος.

Σήμερα 22 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, ο Άγγελος Χανιώτης θα μιλήσει με θέμα «Το ημέρωμα της νύχτας: Η αρχαία Ελλάδα μετά το ηλιοβασίλεμα».

Παρόλο που οι αντιλήψεις για τη νύχτα είναι σχεδόν καθολικές και ελάχιστα υπόκεινται σε όποια αλλαγή -η νύχτα σχετίζεται με τον φόβο, την ερωτική επιθυμία, το υπερβατικό και τον θάνατο- η πραγματικότητα της νύχτας άλλαζε διαρκώς στον αρχαίο ελληνικό κόσμο υπό την επίδραση πολλών παραγόντων, και αυτό αντικατοπτρίζεται σε θεσμικές, νομικές, στρατιωτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές τάσεις.

Η παρουσίαση θα υπογραμμίσει τις ιστορικές εξελίξεις, θα χειριστεί τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ των αντιλήψεων για την νύχτα και την πραγματικότητα και τέλος θα εξετάσει το αποτύπωμα της νυχτερινής ζωής πάνω στον υλικό πολιτισμό και την τέχνη της αρχαίας Ελλάδας.

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει ο Σταμάτης Μπερής, τενόρος της Εθνικής Λυρικής           Σκηνής.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 29 Ιουνίου / 21.00, Στέφανος Τραχανάς, «Γιατί υπάρχει σύμπαν; Ένα προκλητικό ερώτημα».

Παρασκευή 6 Ιουλίου / 21.00, Γιώργος Γραμματικάκης «Η εξωγήινή μας μοναξιά».

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει η Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού, σοπράνο, αστροφυσικός. Στην κιθάρα συνοδεύει ο Σταύρος Σολωμός.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει