Να μην γίνει θηλιά η γραβάτα

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

208

Στην πραγματικότητα το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρότερο: να μην διχαστεί ο κόσμος

Όταν ο Γιώργος Λιάνης ως βουλευτής Φλωρίνης έβγαζε στον αφρό τις Πρέσπες, δεν φανταζόταν ότι δεκαετίες αργότερα δίπλα στα ήρεμα νερά τους θα έπεφταν οι τζίφρες για τη μετονομασία των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία. Είναι πράγματι πολύ νωρίς για ν’ αποδοθούν τα εύσημα ή τα κρίματα στον Αλέξη Τσίπρα, που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία και τουλάχιστον προσωρινά τέλος σε ένα πολύχρονο σίριαλ, η συνέχιση του οποίου δεν συνέφερε ούτε τη μια ούτε την άλλη πλευρά.

Το κακό για την Ελλάδα και τον ίδιο τον Τσίπρα θα είναι αν το μόνο τρόπαιο από τη συμφωνία είναι η… γραβάτα του Ζάεφ. Διότι, αν μείνουμε στη γραβάτα του Σκοπιανού πρωθυπουργού, εύκολα αυτή θα μετατραπεί σε θηλιά στον λαιμό του Αλέξη και γενικότερα της χώρας. Μιας χώρας που ήδη περνά δύσκολα και πλέον απειλείται από διχαστικές τάσεις. Το κλίμα είναι δυναμιτισμένο και εύκολα αντιληπτό στην ατμόσφαιρα από τη Λάρισα και πάνω, όπου μυρίζει μπαρούτι.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές και η στραβή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Το παραλήρημα Μπαρμπαρούση στη Βουλή είναι ενδεικτικό. Και μεταξύ αυτών που το καταδικάζουν είναι και αυτοί που με τη ρητορική τους έκαναν πολλούς να επιδοκιμάσουν τον χρυσαυγίτη βουλευτή!

Για την ώρα πάντως σε πολιτικό επίπεδο ο Τσίπρας είναι κερδισμένος, όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους. Στην παρούσα φάση εμφανίζεται να λύνει(;) ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε ο ίδιος, ενώ οι προκάτοχοί του, όταν δεν το διόγκωναν, το έκρυβαν κάτω από το χαλί. Η συμφωνία Τσίπρα έχει κάνει ήδη άνω κάτω το ΚΙΝ.ΑΛ.

Το Ποτάμι είναι υπέρ, ο Καμίνης το ίδιο, ο Βενιζέλος το σκέφτεται με προϋποθέσεις, ο ΓΑΠ δεν σκίζει τα ρούχα του και στο τέλος μένει μόνο η Φώφη να τραβάει τις αντιπολιτευτικές κοτσίδες της! Η ΝΔ, για να ικανοποιήσει το δικό της ακροατήριο, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, θ’ αναγκαστεί να βάλει στην ατζέντα της περισσότερη εθνικιστική ρητορική, κάτι που αποθαρρύνει ωστόσο το κεντροδεξιό κοινό της και αυτούς που ψάχνουν για νέα  πολιτική στέγη και απωθούνται από το άκρα. Μέχρι και με τους ΑΝΕΛ «καθαρίζει» σε αυτή τη φάση ο Αλέξης.

Η αποπομπή του ξαδέρφου είναι μόνο η αρχή ή αν θέλετε μια καλή αρχή. Και ο Σκουρλέτης ήταν ξεκάθαρος και αποκαλυπτικός: «ένα βαρίδι λιγότερο». Δίκιο σαν να έχει και το Μαξίμου, όταν κάνει λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον βουλευτή που διαφοροποιήθηκε. Και μεταξύ μας, κάποιοι εντός ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν φόβους για μεγαλύτερη διαρροή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι… είναι πολλά τα λεφτά Άρη.

Όμως ποιος αλήθεια νοιάζεται για τα πολιτικά και κομματικά οφέλη του Τσίπρα; Στην πραγματικότητα το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρότερο. Να μην διχαστεί ο κόσμος. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στους Έλληνες είναι να χωριστούν σε δύο στρατόπεδα!

Υ/Γ: Και για να μην τρελαθούμε τελείως, όποιος σηκώνει τη γαλανόλευκη και προασπίζεται την ελληνικότητα της Μακεδονίας, δεν είναι απαραίτητα εθνικιστής. Ούτε και είναι ντε και καλά προοδευτικός όποιος παραχωρεί σε άλλους δικαιώματα που δεν τους αξίζουν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει