Συμφώνησαν όλοι στη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου

455

Ομόφωνο “ναι” είπε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στο θέμα της χωροθέτησης του αποτεφρωτηρίου, το οποίο αναμένεται να σφραγιστεί στην επόμενη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως έχει γράψει η «Π», το αποτεφρωτήριο πρόκειται να χωρομετρηθεί σε μια έκταση  45 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Ν. Αλικαρνασσού. Εκεί βρίσκεται μια ιδιόκτητη δημοτική έκταση, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος νέου νεκροταφείου, καθώς πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει πολεοδομική κάλυψη και παράλληλα ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και από τον ΒΟΑΚ και από τον οδικό άξονα Ηράκλειο – Βιάννος είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που έπεισαν τα μέλη της Επιτροπής να συνηγορήσουν στην έγκρισή  της.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος είχε επιλεγεί από τον παλαιό (Καποδιστριακό) Δήμο Ν. Αλικαρνασσού  για τη δημιουργία νεκροταφείου και είχαν γίνει και μια σειρά από συνοδευτικές μελέτες στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να ελεγχθεί υδρογεωλογικά.

Η απόφαση της επιτροπής είναι ότι το αποτεφρωτήριο που πρόκειται να ανεγερθεί θα είναι χαμηλής όχλησης δραστηριότητα και δεν θα λειτουργεί επιβαρυντικά στο περιβάλλον, ενώ θα τηρηθούν και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει σε σχέση με την τριπλή  δεδροφύτευση περιμετρικά του αποτεφρωτηρίου, ώστε να υπάρχει και ένα φυσικό κάλυμμα και  σε σχέση με την αισθητική διαμόρφωση του χώρου. Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου, το αποτεφρωτήριο σύμφωνα με τον νόμο χρειάζεται μια έκταση  δύο έως τεσσάρων στρεμμάτων, για  να αναπτυχθούν σωστά οι εγκαταστάσεις του και οι βοηθητικοί χώροι που απαιτούνται.

Όπως είναι γνωστό, η δημοτική αρχή έχει ανακοινώσει ότι μετά τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου, θα προχωρήσει και η ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης, μέσα από την οποία θα εξετάζονται όλα τα σενάρια για την ανέγερση και τη λειτουργία του. Η μελέτη αυτή κρίνεται αναγκαία, καθώς αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι το κόστος της κατασκευής του έργου είναι εξαιρετικά υψηλό  και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Έτσι τίθεται σοβαρό ζήτημα για το πώς θα καλυφθεί. Για την ακρίβεια νεότερα στοιχεία που προέκυψαν δείχνουν ότι το κόστος ανέγερσης  -το οποίο αρχικά είχε εκτιμηθεί στα δύο εκατομμύρια – τώρα διαπιστώνεται ότι  μπορεί να ξεπεράσει και τα τρία εκατομμύρια, καθώς πρόκειται για μια δομή η οποία είναι προφανές ότι δεν κατασκευάζεται για το στενό πλαίσιο των αναγκών του Δήμου Ηρακλείου, αλλά θα έχει υπερτοπική προοπτική που θα ξεπερνά ακόμα και τα όρια του νησιού.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει