Η αγροδιατροφή στο επίκεντρο των ερευνών του ΙΤΕ

414

Το ετήσιο “Agri-Food Masterclass on Entrepreneurship” πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, την προηγούμενη βδομάδα. Συνολικά, οχτώ επιχειρήσεις και ομάδες (start-ups) με δραστηριότητα στους τομείς της αγρο-διατροφής και αγρο/βιο-τεχνολογίας επιλέχθηκαν για να συμμετέχουν.

Το Masterclass είναι πρωτοβουλία και υποστηρίζεται από την ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα και τον οργανισμό StartLife, ο οποίος εδρεύει στο Wageningen της Ολλανδίας. Φέτος, τοπικοί συν-διοργανωτές ήταν το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), το Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο  Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (ΤΕΙ Κρήτης) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Το Masterclass είχε ως στόχο να βοηθήσει νεοφυείς επιχειρήσεις να διατυπώσουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις, να βελτιστοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, να αναπτύξουν επιχειρηματικές ικανότητες, να δικτυωθούν και να εξερευνήσουν τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες μέσα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά.

Η αγροδιατροφή τέθηκε στο επίκεντρο της διοργάνωσης που έγινε στο ΙΤΕ.
Η αγροδιατροφή τέθηκε στο επίκεντρο της διοργάνωσης που έγινε στο ΙΤΕ.

Οι επιχειρήσεις και οι ομάδες που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έλαβαν καθοδήγηση και εκπαίδευση από Ολλανδούς ειδικούς από το Wageningen UR (University and Research Center). Το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιουνίου, οι start-ups διαγωνίστηκαν σ’ ένα pitching event όπου επιλέχθηκε ο νικητής. Οι start-ups παρουσίασαν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, το οποίο επεξεργάστηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου (Masterclass), σε ένα κοινό από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγρο-διατροφής.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Μάνος Λεράκης και η Έλενα Διγενάκη, από τη start-up AVOEL, η οποία έπειτα από τρία έτη ερευνητικής δουλειάς, κατάφερε να αναπτύξει μια σειρά προϊόντων βασισμένη στο φρέσκο αβοκάντο. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της εταιρείας: www.avoel.com.

Η νικήτρια ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα υποστήριξης από τον οργανισμό StartLife, το οποίο θα λάβει χώρα στο Wageningen για διάστημα τεσσάρων ως έξι εβδομάδων, όπου θα μπορεί να παρακολουθήσει σεμινάρια και να λάβει εξατομικευμένη υποστήριξη και καθοδήγηση.

Το Masterclass υλοποιήθηκε από την StartLife, έναν ολλανδικό οργανισμό για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον αγρο-διατροφικό τομέα. Τα τελευταία έξι χρόνια, η StartLife βοήθησε περισσότερες από 200 νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτομίες.

Ο οργανισμός StartLife βρίσκεται στην περιοχή Food Valley, της οποίας  κέντρο είναι το Wageningen University & Research (WUR), ένα από τα πλέον διακεκριμένα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα στο χώρο της διατροφής, της γεωργίας και των επιστημών υγείας. Από την πλευρά της, η εταιρεία Tropos Branding Co εκπαίδευσε τις συμμετέχουσες start-ups στις τεχνικές επικοινωνίας και μέσων, καίριας σημασίας για την έναρξη και ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει