“Πάρε με και σήμερα τηλέφωνο…”

81

Επιτέλους χθες στις 3 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, η επικοινωνία έγινε σε καλό κλίμα, ενώ οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί.

Αντίστοιχη ενημέρωση υπήρξε και από την πλευρά της πΓΔΜ στην οποία αναφέρεται ότι συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε σε λύση η οποία πρέπει να είναι αξιοπρεπής γιατί μόνο έτσι θα το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. «Είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο να υπάρξει σήμερα η επικοινωνία συζητείται από το πρωί, με αφορμή πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

«Είναι μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Τσίπρα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να γίνει πριν από 10 μέρες», ανέφερε το σκοπιανό πρακτορείο makfax, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Δύο ονόματα

Στην παραδοχή πως στο τελικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ για το όνομα της δεύτερης, βρίσκονται δύο επιλογές προχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον Kontra News.

Συγκεκριμένα, τα δύο ονόματα είναι το Severna και το Gorna Makedonija και η τελική επιλογή θα προκύψει μετά από την δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν αύριο οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορά ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα.

Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η ονομασία θα έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και θα είναι μια καλή λύση.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι στη συμφωνία η πΓΔΜ θα «αποκηρύξει» κάθε είδους αλυτρωτισμού.

«Θέλουμε να φτιάξουμε μια χώρα φίλο» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Δεν θέλω να φερθούμε σε μια μικρότερη χώρα, όπως φέρθηκαν άλλοι σε εμάς» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει