Το μιτάτο και τα… πρησμένα όργανα: Τι ακούμε και εμείς οι πυροσβέστες…

ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙ “ΦΩΤΙΑ” ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

2.151
«Πυροσβεστική εκεί;

Θα ήθελα να έρθετε να σβήσετε τη φωτιά που με καίει»

«Ναι, κάλεσα την πυροσβεστική;

Θα ήθελα τη βοήθειά σας γιατί έχουν πρηστεί τα γεννητικά μου όργανα και δεν μπορώ να περπατήσω»

Οι πυροσβέστες δεν σβήνουν μόνο φωτιές, αλλά και τις «ανάβουν». Ελευθερώνουν σπουργίτια και κυνηγούν κουνέλια σε διαμερίσματα. Κάνουν «δώρο» παπούτσια,  καλούνται να ψάξουν χαμένες απλώστρες και να πάνε τσιγάρα σε πολίτες που είναι στα σπίτια τους αραχτοί. Αυτές και πολλές άλλες «υπηρεσίες» έχουν ζητήσει κατά καιρούς μόνιμοι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες του νησιού από τους άνδρες της Πυροσβεστικής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις των περίεργων αυτών «αιτημάτων» τα άτομα που απαντούν όταν καλούμε το «199» εξετάζουν να δουν τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους. Μένουν όμως και οι ίδιοι με το στόμα ανοικτό  όταν τους ζητούν να κάνουν τηλεφωνικό σεξ ή να σπεύσουν να βοηθήσουν πολίτη που τους ζητά βοήθεια, επειδή «πρήστηκαν τα γεννητικά του όργανα και δεν μπορεί να περπατήσει».

Είναι γνωστό, μάλλον ήταν ή εξακολουθεί να είναι σύνηθες, οι τηλεφωνητές σε διάφορες υπηρεσίες να δέχονται τηλεφωνήματα που το περιεχόμενό τους σοκάρει, σε κάνει να γελάς, σε προβληματίζει. Πυροσβέστες που μίλησαν στην «Π» αναφέρουν κάποιες από τις πιο περίεργες κλήσεις που θα θυμούνται όσα χρόνια και να περάσουν.

Η τουρίστρια στο μιτάτο και τα πρησμένα γεννητικά όργανα!

Η τουρίστρια, ο βοσκός και το μιτάτο

Μια από τις πιο αγωνιώδεις αναζητήσεις, που όμως είχε απροσδόκητο τέλος, ήταν η περίπτωση μιας αλλοδαπής, η οποία απομακρύνθηκε και χάθηκε από τον άντρα της ενώ ανέβαιναν στον Ψηλορείτη. Το περιστατικό συνέβη πριν λίγα χρόνια και ο σύζυγος ήταν εκείνος που έντρομος τηλεφώνησε ζητώντας τη βοήθεια της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό της συζύγου του. Μετά από ολονύκτιες αναζητήσεις και αφού είχε ξημερώσει οι ομάδες διάσωσης  είδαν την τουρίστρια να βγαίνει από ένα μιτάτο. Διαπιστώθηκε ότι είχε περάσει το βράδυ τρώγοντας και συνομιλώντας με τον βοσκό, «ο οποίος τυροκόμησε τυρί και της προσέφερε».

Του χάριζαν παπούτσι και δεν το ’θέλε

Σε μια άλλη διάσωση, επίσης στο νχιονισμένο Ψηλορείτη, ένας Κρητικός τηλεφώνησε και ζήτησε να τον βοηθήσουν γιατί δεν μπορούσε να περπατήσει. Είχε χάσει το παπούτσι του στο χιόνι και είχε βρει κάποιο καταφύγιο μέχρι να φτάσουν οι διασώστες. Τους εξήγησε ότι είχε μόνο το ένα παπούτσι και όταν οι πυροσβέστες του έφεραν άλλα για να τα βάλει και να κατέβει από το βουνό, εκείνος αρνήθηκε να τα φορέσει, γιατί δεν ήταν το νούμερό του, για την ακρίβεια τού ήταν μεγάλα.

«Πλημμύρισα, ελάτε να με σώσετε»

Σε περίπτωση που αφορά σε «πλημμυρισμένο» σπίτι, οι πυροσβέστες διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για διαμέρισμα δευτέρου ορόφου στο Ηράκλειο. Όταν είπαν στην ένοικο ότι δεν μπορούν να επέμβουν, γιατί τελικώς η υδρορροή ήταν βουλωμένη και ήταν δουλειά άλλων να τη ξεβουλώσουν, εκείνη τους απείλησε ότι εάν δεν έρθουν «θα τους βγάλει στα κανάλια».

Το σπουργίτι, το κουνέλι και η γάτα

Πριν από περίπου μια διετία, οι πυροσβέστες κλήθηκαν να επέμβουν για τη διάσωση τριών ζώων και φυσικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, καθώς «προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις».  Η πρώτη αφορούσε σε ένα σπουργίτι, το οποίο μπήκε στον απορροφητήρα μιας κουζίνας σε διαμέρισμα στο Ηράκλειο και η νοικοκυρά κάλεσε σε βοήθεια γιατί δεν ήθελε να πάθει κακό το πτηνό. Πράγματι, ομάδα πυροσβεστών πήγε και απελευθέρωσε το πτηνό.   Η δεύτερη περίπτωση είχε να κάνει με τον εντοπισμό ενός κουνελιού. Η ιδιοκτήτριά του το είχε σε ένα κλουβί στην ταράτσα κι εκείνο βγήκε από το κλουβί και κρύφτηκε σε ένα ακατοίκητο διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου, διπλανής πολυκατοικίας. Και τότε η επιχείρηση είχε επιτυχή έκβαση…

Για μία γάτα όμως που τρύπωσε στη ψευδοροφή κεντρικού φαρμακείου της πόλης  χρειάστηκε να ακολουθηθούν άλλες μέθοδοι. Ο φαρμακοποιός που ζήτησε βοήθεια ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να καταστραφεί μέρος της ψευδοροφής για τον απεγκλωβισμό, κάτι που δεν ήθελε. Τελικώς, πυροσβέστες πήγαν στην ψαραγορά, πήραν ένα ψάρι και έτσι δελέασαν τη γάτα να βγει από την κρυψώνα της.

Δυσκολευόταν να περπατήσει

Το περιστατικό όπως μας το διηγήθηκε πυροσβέστης ο οποίος  το «ανέλαβε» έχει ως εξής: Κάτοικος της Χερσονήσου, ο οποίος βρισκόταν σε κεντρικό σημείο, τηλεφώνησε στις 3 το πρωί στο «199», εκλιπαρώντας να τον βοηθήσουν. Όπως είπε στους πυροσβέστες, «ξαφνικά πρήστηκαν τα γεννητικά του όργανα και δεν μπορούσε να περπατήσει». Όταν του είπαν ότι θα πρέπει να τηλεφωνήσει στο ΕΚΑΒ, ο καλών απάντησε βρίζοντας λέγοντας επίσης ότι «δεν ήθελαν να τον εξυπηρετήσουν ούτε εκεί» κι έκλεισε το τηλέφωνο.

Η απλώστρα

Ένα από τα πολλά  περίεργα τηλεφωνήματα ήταν κι εκείνο που έκανε μια Ηρακλειώτισσα, η οποία ζητούσε να βρουν την απλώστρα με τα εσώρουχά της. Όπως εξήγησε η ίδια, ο αέρας της είπε πάρει την απλώστρα, η οποία είχε καταλήξει σε έναν  γκρεμό, και θα έπρεπε να κατέβουν οι πυροσβέστες και να της την επιστρέψουν.

«Να με πάτε σπίτι μου»

Σχετικά πρόσφατα αλλοδαπή η οποία έκανε βόλτα με τον σκύλο της στην περιοχή του Καστελλίου, έχασε και τον σκύλο και τον προσανατολισμό της. Τηλεφώνησε στην Πυροσβεστική λέγοντας ότι έχει χαθεί και πως δεν αισθάνεται καλά.

Εντοπίστηκε από την ομάδα διάσωσης, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας κι εκεί κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. «Κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο της υπηρεσίας, ήταν η συγκεκριμένη κυρία, η οποία ζητούσε να τη γυρίσουμε πίσω στο Καστέλλι, γιατί έκανε τις εξετάσεις που έπρεπε και πήρε εξιτήριο και δεν είχε λεφτά για να πάει με το λεωφορείο» ανέφερε πυροσβέστης που άκουσε το περίεργο συμβάν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει