ΜΕΘ ΚΡΗΤΗΣ: Σοβαρό πρόβλημα η έλλειψη κλινών

238

Στις σοβαρές ελλείψεις κλινών Εντατικής Θεραπείας, που εντείνονται λόγω της τουριστικής περιόδου, αναφέρεται η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνοντας ότι για παράδειγμα η Κρήτη με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους διαθέτει 38 αναπτυγμένες κλίνες.

Η ΠΟΕΔΗΝ θέτει ερωτήματα και για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ. «Πώς είναι δυνατόν να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιατρών για δύο χρόνια σύμβαση με μισθό 1.200 ευρώ τον μήνα μέσω κοινοτικών κονδυλίων; Το έτος 2014 οι ίδιοι ιατροί κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ του ιδιωτικού τους ιατρείου και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ και επέλεξαν το ιδιωτικό ιατρείο.

Δεν υπάρχουν άνεργοι γενικοί ιατροί. Προσλαμβάνονται άμεσα σε αγροτικά, περιφερειακά ιατρεία με πενταετή θητεία με 1.800 ευρώ τον μήνα (μισθός + εφημερίες) και μετά δικαιούνται θέση μόνιμου ιατρού του ΕΣΥ. Γιατί λοιπόν να επιλέξουν με δύο έτη σύμβασης, να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ;» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ στα νησιά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι είναι «ανύπαρκτες. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην ηπειρωτική Ελλάδα, αν και μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα νησιά. Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών.

Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες. Η Ήπειρος, με 782 νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ. Η Κρήτη, με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει 38 αναπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει