Ποικιλία ελιάς, «ασπίδα» στον διαβήτη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 

400

Σημαντικοί ομιλητές από όλο τον κόσμο και ειδικοί στον κλάδο της ελιάς τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο κι από τον επιχειρηματικό τομέα, μετέχουν στο Διεθνές Συνέδριο για την Επιτραπέζια ελιά οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος του συνεδρίου, που διοργανώνεται από το Κέντρο Ελιάς «Krinos» – Perrotis College, είναι να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων κι επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά.

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες καινοτομίες και τις μελλοντικές τάσεις για την επιτραπέζια ελιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς.

Ένας από τους ακαδημαϊκούς, με  παγκόσμια αναγνώριση, είναι ο ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου De La Grasa της Σεβίλλης, Dr.Antonio Garrido Fernandez, ο οποίος θα τιμηθεί από την οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά του στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς.

Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου θα επικεντρωθούν: στην πρακτική παραγωγής και διαχείρισης της επιτραπέζιας ελιάς, την επεξεργασία, τη διατροφή και τις παγκόσμιες αγορές.

Το Συνέδριο θα ξεκινήσει στις 09:30 με τους χαιρετισμούς των επισήμων και αμέσως μετά θα αρχίσουν οι εργασίες. Μία από τις επιστημονικές ανακοινώσεις αφορά την ποικιλία “Κοθρέικη”, η οποία δεν είναι τόσο διαδεδομένη αλλά έχει μεγάλη διατροφική αξία, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τη συμβολή της στην παραγωγή ελαιολάδου για ασθενείς με διαβήτη.

Οι Γιώργος Ζακυνθινός και Αλέξανδρος Παπαχατζής, από τα ΑΤΕΙ Πελοποννήσου και Θεσσαλίας αντίστοιχα, θα τονίσουν ότι η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται για την παραγωγή ελαιολάδου καλής ποιότητας και για την παραγωγή μαύρων κονσερβοποιημένων ελιών.

Θα αναφερθούν σε τριετή έρευνα κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμήθηκε το έλαιο που περιέχει η «Κοθρέικη», οι ολικές φαινόλες και το προφίλ των λιπαρών οξέων. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σημειώθηκε σημαντικό επίπεδο συνολικών φαινολών που έφθασαν στα 575mg GAE/L κατά τον χρόνο συγκομιδής στα μέσα Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Επίσης, βρέθηκε υψηλό και ασυνήθιστο επίπεδο παλμιτελαϊκού οξέως (ω-7). Η ποσότητα 3,5% (ανά 100gr ολικών λιπαρών οξέων) του ακόρεστου λιπαρού οξέος αποτελεί σοβαρή περίπτωση παραγωγής ελαιολάδου για την προστασία της υγείας. Στη βιβλιογραφία, το παλμιτελαϊκό οξύ έχει φανεί ότι έχει σημαντικές μεταβολικές δράσεις που βελτιώνουν την ομοιόσταση της γλυκόζης ολόκληρου του σώματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η έρευνα για το προφίλ των λιπαρών οξέων σε αυτή την ποικιλία, όπου υπάρχει ουσιαστικά ως πληθυσμός, σε όλη την Ελλάδα, και  σε συνδυασμό με την  περιεκτικότητάς της  σε ολικές φαινόλες συνεχίζεται και αφορά στην παραγωγή ενός ελαιολάδου για ασθενείς με διαβήτη» θα τονίσουν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει