Διεθνές συνέδριο για τον οίνο και τη διατροφή

326

Διεθνές συνέδριο με θέμα “Άμπελος, οίνος, διατροφή, υγεία” διεξάγεται από τις 22 έως τις 26 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου.  Το συνέδριο διοργανώνουν η έδρα της UNESCO “Πολιτισμός και παραδόσεις του οίνου” του Πανεπιστημίου της   Βουργουνδίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το συνέδριο είναι διεπιστημονικό και συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), τη Mediterranean Diet and Health Association, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» (ΕΑΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής (ΚΕΜΕ-ΠΚ).

Η μεσογειακή διατροφή, γνωστή για τις ευεργετικές επιδράσεις της στην υγεία και τη μακροζωία, ανήκει στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων της Αυλής Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2010. Η Κρήτη, με τη μακραίωνη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποιία, την παραδοσιακή διατροφή και την πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο κουζίνα, μπορεί να θεωρηθεί το λίκνο της μεσογειακής διατροφής.

Ευρισκόμενη στην καρδιά της Μεσογείου, αποτελεί διαχρονικό πολιτισμικό σταυροδρόμι και αναδεικνύεται έτσι σε ιδανικό μέρος για τη φιλοξενία του διεθνούς αυτού συνεδρίου. Η έδρα της UNESCO «Πολιτισμός και Παραδόσεις του Οίνου» έχει διοργανώσει κατά το παρελθόν, και με πρωτοβουλία του καθηγητή Norbfert Latruffe, δύο ακόμη διεπιστημονικά συνέδρια στη Γαλλία.

Το πρώτο πραγματοποιήθηκε το 2008 στη Beaune της Βουργουνδίας με θέμα «Wine and Health», και το δεύτερο το 2016 στην Hyeres της Προβηγκίας με θέμα «Wine, nutrition, health». Και τα δύο συνέδρια ανέδειξαν τον πλούτο και τη μεγάλη ποικιλία των αμπελουργικών, οινολογικών και διατροφικών πρακτικών, και τη συνέχεια της πολιτισμικής κληρονομιάς των διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών μέσα από το ιστορικό τους αποτύπωμα.

Το συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή, Υγεία» θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2018 στο Ηράκλειο Κρήτης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου. Η επίσημη έναρξή του θα λάβει χώρα στις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης 22 Μαΐου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο κέντρο του Ηρακλείου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα εξεταστούν οι πολιτισμικές, τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές πλευρές του αμπελοοινικού πολιτισμού, της ευρωπαϊκής διατροφής και θέματα που σχετίζονται με την υγεία με ιδιαίτερη έμφαση στη περιοχή της Μεσογείου.

Τα παραπάνω θέματα εντάσσονται στον κύριο στόχο των διοργανωτών, που είναι να αναδειχθεί τόσο η ποικιλία των παραπάνω πρακτικών όσο και η σύνδεσή τους με τις παραδόσεις και την ταυτότητα των διαφόρων μεσογειακών χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες και ερευνητές που ειδικεύονται στη χημεία, την οινολογία, την αμπελουργία και στις διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις της Μεσογείου, προερχόμενοι από διάφορες χώρες του κόσμου, θα πραγματευθούν τη θεματολογία του συνεδρίου μέσα από την οπτική των διαφορετικών επιστημονικών τομέων αλλά και με ιδιαίτερες γεωγραφικές αναφορές στις ακόλουθες συνεδρίες: Συνεδρία I. «Αμπελώνες και Terroirs: ποικιλίες σταφυλιών, οινολογικές κατεργασίες» Συνεδρία II.

«Οίνος, μεσογειακή και κρητική διατροφή και υγεία» Συνεδρία III. «Παραδοσιακές και πολιτισμικές διαστάσεις του αμπελιού, του κρασιού και της υγείας»Συνεδρία IV. «Οίνος, γαστρονομία, τουρισμός και ανάπτυξη» Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έχουν προγραμματιστεί τεχνικές επισκέψεις σε οινοποιεία, αμπελώνες και ελαιώνες, αλλά και εξορμήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον αρχαιολογικό, ιστορικό και γεωγραφικό πλούτο και την παράδοση του νησιού της Κρήτης.

Για το πλήρες επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου, εγγραφές και άλλες χρηστικές πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: wineculture.chemistry.uoc.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει