Παρουσιάστηκε η επανέκδοση του συλλογικού τόμου “Το Μαλεβίζι”

217

Η  επανέκδοση του κλασικού πλέον έργου για την ιστορία και τον πολιτισμό της τ. Επαρχίας Μαλεβιζίου, «Το Μαλεβίζι», παρουσιάστηκε με επιτυχία στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός», στην Τύλισο.

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της Πινακοθήκης και δημοσιογράφος Κώστας Τριγώνης, την παρουσίαση έκανε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και επιμελητής της έκδοσης Νίκος Ψιλάκης, ενώ μίλησαν αρκετοί από τους συντελεστές του σπουδαίου βιβλίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Συγκεντρωθήκαμε εδώ απόψε για την πραγματοποίηση μιας βαρυσήμαντης εκδήλωσης. Για την παρουσίαση της ανατύπωσης του σπουδαίου συλλογικού τόμου “Το Μαλεβίζι”, στην οποία προχωρήσαμε στο Δήμο Μαλεβιζίου, 20 χρόνια μετά την αρχική έκδοση. Ο συλλογικός τόμος, που φέρει τον πλήρη τίτλο «Το Μαλεβίζι, από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα» είχε εκδοθεί το 1998, από τον τότε Οργανισμό Ανάπτυξης Μαλεβιζίου (ΟΡ.Α.ΜΑ), με βασικούς συντελεστές τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού κ. Σταύρο Χαλκιαδάκη και τον τότε αντινομάρχη κ. Ηρακλή Πυργιανάκη.

Επιμελητής του τόμου υπήρξε ο άνθρωπος που θα σηκώσει και το κύριο βάρος της αποψινής εκδήλωσης, ο δημοσιογράφος και λαμπρός συγγραφέας, ο καλός φίλος Νίκος Ψιλάκης. Συγγραφείς του τόμου υπήρξαν 12 από τους κορυφαίους ειδικούς ερευνητές της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης. Και το αποτέλεσμα της έκδοσης υπήρξε τότε ασυναγώνιστο”.

…”Όμως τα τελευταία χρόνια ο τόμος “Το Μαλεβίζι” είχε εξαντληθεί. Δεχτήκαμε τότε εισηγήσεις να προχωρήσουμε στην έκδοση νέου τόμου, με νέα κείμενα, που θα περιλάμβαναν και τις γνώσεις για τον τόπο που είχαν αποκομιστεί στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν. Δεν το θεωρήσαμε όμως σκόπιμο να γίνει αυτό.  Δύσκολα ένα νέο έργο κρίναμε ότι θα μπορούσε να αναμετρηθεί με την ποιότητα και το κύρος του πρώτου τόμου.  Με αυτές τις σκέψεις  προχωρήσαμε χωρίς δισταγμό στην ανατύπωση του πολύτιμου αυτού τόμου”.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γ. Μαλλιωτάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κ. Φασουλάκης, ο εκπρόσωπος του ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη, Ν. Χρονάκης, ο πολιτευτής Ηρακλείου Μ. Μποκέας, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γ. Αναγνώστου, οι εμπνευστές της αρχικής έκδοσης, ο πρώην δήμαρχος Τυλίσου Στ. Χαλκιαδάκης και ο πρώην αντινομάρχης Ηρ. Πυργιαννάκης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και στελέχη της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει