ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Έρχονται 196 πλοία με 370.000 επιβάτες

Το λιμάνι του Ηρακλείου ξαναζεί... μεγάλες στιγμές

606

Περίπου 400.000 επιβάτες. Δύο νέα πλοία από Ηράκλειο προς Ραφήνα μέσω Κυκλάδων. 6 homeports. Περίπου 200 κρουαζιερόπλοια.

Αυτά είναι τα νούμερα της φετινής τουριστικής σεζόν για το λιμάνι του Ηρακλείου, με τον Οργανισμό Λιμένος να θεωρεί ικανοποιητική την προσέλευση, αλλά και να πιστεύει πως η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής αναβάθμισης που υλοποιείται για το λιμάνι.

Μετά μάλιστα την ίδρυση του νέου σταθμού homeport, το τοπίο στο λιμάνι έχει διαφοροποιηθεί αρκετά, ενώ πραγματοποιείται μια πρόσθετη προσπάθεια για μεγαλύτερη ενίσχυση των δράσεων προς την κατεύθυνση αυτή.

Μετά την ολοκλήρωση των υποδομών και εγκαταστάσεων στις προβλήτες IV – V, ο Οργανισμός θεωρεί πως έχει υπάρξει σημαντική αναβάθμιση, με τη σεζόν του 2018 να προσεγγίζουν το λιμάνι του Ηρακλείου 6 κρουαζιερόπλοια, τα οποία θα το χρησιμοποιήσουν ως λιμάνι έναρξης και τερματισμού της κρουαζιέρας.

Συνολικά για τη σεζόν αναμένεται να φθάσουν στο Ηράκλειο 196 συνολικά κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας περίπου 400.000 επιβάτες.

Εκτός όμως από την κρουαζιέρα, για τη θερινή περίοδο το λιμάνι του Ηρακλείου υποδέχεται δύο συμβατικά πλοία, τα οποία θα εκτελούν δρομολόγια από το Ηράκλειο προς τη Ραφήνα, με τον ανταγωνισμό να μειώνει σημαντικά το κόστος μετακινήσεων στα νησιά των Κυκλάδων.

Σημειώνεται ότι τα δύο πλοία που θα έχουν λιμάνι εκκίνησης το Ηράκλειο και τερματισμού τη Ραφήνα, θα πραγματοποιούν παράλληλα στάσεις στους ενδιάμεσους σταθμούς της Άνδρου, της Τήνου, της Μυκόνου, της Πάρου, της Ίου και της Σαντορίνης.

Τα συγκεκριμένα δρομολόγια αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την προσέλευση Ελλήνων, αλλά και ξένων επισκεπτών στο Ηράκλειο κατά τους θερινούς μήνες, καθώς επίσης και να δημιουργήσουν νέους πόλους και πρόσθετο ανταγωνισμό στον χώρο της ακτοπλοΐας.

Από τον Οργανισμό Λιμένος θεωρείται πως οι συγκεκριμένες κινήσεις λειτουργούν προσθετικά στο γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει, ενώ ενισχύουν οικονομικά το Ηράκλειο, την Κρήτη, την επιχειρηματικότητα, αλλά και τον πολιτισμό.

Ειδικότερα για τον τερματικό σταθμό της κρουαζιέρας, η λειτουργία του σταθμού, ο οποίος εγκαινιάστηκε στο τέλος του 2017, εκτιμάται ότι ενισχύει πλέον σημαντικά την προσέλκυση περισσότερων homeport προσεγγίσεων, ενώ αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας με σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη, όχι μόνο για το λιμάνι του Ηρακλείου αλλά και για την τοπική κοινωνία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει