Κίνδυνος για το ΕΛΚΕΘΕ

295

Μπροστά στον κίνδυνο αναστολής δραστηριοτήτων των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό βρίσκεται το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, όπως τονίζουν οι σύλλογοι εργαζομένων και ερευνητών του.

«Την τελευταία 5ετία το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας διαρκούς παλινωδίας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις όσον αφορά στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στην περιοχή του Αγ. Κοσμά στο Ελληνικό.

Αιτία η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγ. Κοσμά. Ενώ λοιπόν έχει αρκετές φορές κοινοποιηθεί στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για μετεγκατάσταση των εκεί υποδομών του, ουδέποτε προχώρησε ένα ολοκληρωμένο σχετικό σχέδιο ούτε με νομοθετική ρύθμιση, ούτε με οικονομική στήριξη αλλά και ούτε με την παραμικρή μελέτη από πλευράς Πολιτείας.

Φτάσαμε έτσι σήμερα που, με την υπ. αριθμ. 52472-30/3/2018 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού του ΥΠΕΠΘ, λόγω της υπογραφείσας σύμβασης αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής από την Lamda Development, να αποφασιστεί η άμεση μετεγκατάσταση των υποδομών και δραστηριοτήτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε που εδρεύουν στον Αγ. Κοσμά το αργότερο έως την 30η Ιουνίου 2018!

Μια «άμεση» μετεγκατάσταση στο… πουθενά, χωρίς σχέδιο, μελέτη, και το κυριότερο χωρίς να έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος!

Η μεταφορά εξειδικευμένων εργαστηρίων και εγκαταστάσεων υδατοκαλλιεργειών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι πρακτικά αδύνατη, χωρίς να συνυπολογίζονται οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται», τονίζουν, μεταξύ άλλων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει