ΟΡΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ: «Για τις αγκαραθιές σκότωσαν το παλικάρι μας»

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ Η ΧΑΡΟΚΑΜΕΝΗ ΜΑΝΑ
«Εκρηκτικό» το κλίμα στη δίκη για το φονικό στα Ανωγειανά Όρη

2.607

Είναι μαυροντυμένη από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Το βλέμμα της σπαρακτικό αλλά και  οργισμένο. Στο στήθος κουβαλά μενταγιόν με τη φωτογραφία του παιδιού της. Στα χέρια μία ακόμα φωτογραφία του παλικαριού της. Τη δείχνει σε όλους, δικαστές, ενόρκους, εισαγγελείς, δικηγόρους, πολίτες… Την υψώνει επίμονα και φωνάζει από τα βάθη της ψυχής της: «Μανόλη ζεις, Μανόλη ζεις».

Πολίτες που βρίσκονται στα δικαστήρια για άσχετο λόγο παρακολουθούν σχεδόν αμήχανοι τις σκηνές που εκτυλίσσονται μπροστά τους με το… ποτάμι των μαυροντυμένων ανδρών και γυναικών που φωνάζουν. Κάποιοι τουρίστες κοιτούν αποσβολωμένοι. Δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Μαυροντυμένοι, δεκάδες αστυνομικοί, κινητικότητα, ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα…

Εικόνες, δυστυχώς, μάλλον  συνήθεις στα δικαστήρια της Κρήτης, όπου κατά καιρούς εκδικάζονται υποθέσεις ανθρωποκτονιών με θύματα κατά κύριο λόγο νέους ανθρώπους, οι οποίοι χάθηκαν για ασήμαντη αφορμή, για τα βοσκοτόπια. «Για τις αγκαραθιές», όπως φώναζε χαρακτηριστικά χθες στα δικαστήρια μέλος της οικογένειας Στρατάκη.

Ήταν λίγες ημέρες πριν από το περυσινό Πάσχα, όταν μετά από εκτεταμένη ένοπλη συμπλοκή ο Μανόλης Στρατάκης, μόλις 23 ετών, έπεφτε νεκρός στα Ανωγειανά Όρη. Με βάση τα όσα περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, η συμπλοκή αυτή θα μπορούσε να έχει νεκρούς και όχι μόνο έναν νεκρό. Η αντιδικία για τα βοσκοτόπια οδήγησε σε ένα σκηνικό πολέμου με ημιαυτόματα, καλάσνικοφ και πιστόλια και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Κατηγορούμενοι είναι μέλη και των δύο οικογενειών, οι οποίες – και αυτό είναι το τραγικό – συνδέονται με δεσμούς αίματος μεταξύ τους.

Την ευθύνη της ανθρωποκτονίας έχει αναλάβει ένας 22χρονος συγγενής του θύματος, ο οποίος είναι έγκλειστος μαζί με τον 55χρονο πατέρα του. Η οικογένειά τους έχει εγκαταλείψει τ’ Ανώγεια υπό τον φόβο βεντέτας. Όπως περιγράφεται, ανάμεσα στις δύο πλευρές είχαν δημιουργηθεί έριδες με αφορμή την περιοχή που δικαιούνταν η οικογένεια Στρατάκη για να βόσκει  τα ζώα της. Για τη διαφορά αυτή έγιναν προσπάθειες συμβιβαστικής λύσης από μεσάζοντες, όμως αυτές δεν ευδοκίμησαν.

Συγγενείς και φίλοι και των δύο πλευρών βρέθηκαν χθες στο Δικαστικό Μέγαρο, χωρισμένοι στα έδρανα και ενδιάμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Εκεί ήταν και Ανωγειανοί που με την παρουσία τους θέλησαν να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης. Κάποιοι κάθονταν στην μεριά των Στρατάκηδων, κάποιοι στην πλευρά της άλλης οικογένειας. Προσπαθούν με τον τρόπο τους να κρατήσουν ισορροπίες, αν και γνωρίζουν ότι είναι εύθραυστες και από μία σπίθα μόνο η αίθουσα μπορεί να «εκραγεί».

Στο εδώλιο, εκτός τους δύο κατηγορούμενους, πατέρα και γιο, παραπέμπονται και τα δύο αδέλφια του άτυχου Μανόλη. Οι δύο πρώτοι κάθονται χωριστά, δίπλα στους συνηγόρους υπεράσπισης, οι άλλοι δύο στο εδώλιο. Το δικαστήριο διέκοψε για τις 30 Μαΐου λόγω αδιαθεσίας που αισθάνθηκε ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης και αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των συγγενών του 23χρονου θύματος. Στο αίτημα διακοπής ο εισαγγελέας έδρας ήταν αρνητικός και μάλιστα με τον τρόπο του φρόντισε να διαμηνύσει στους παράγοντες της δίκης ότι η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει πάση θυσία.

Να σημειωθεί ότι την πολιτική αγωγή εκπροσωπούν οι Αντώνης Γρηγοράκης, Μανόλης Μαρκογιαννάκης, Αντώνης Βουλγαράκης και Γιώργος Κομισόπουλος. Την υπεράσπιση έχουν αναλάβει οι Διονύσης Βέρρας, Γιώργος Περάκης, Γιώργος Κοκοσάλης και Γιώργος Φραντζεσκάκης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει