ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ: Νέα χειρουργεία και… μεγαλύτερη αναμονή ασθενών!

765

Ακόμη κι όταν προστίθενται νέες χειρουργικές αίθουσες, η αποσυμφόρηση των χειρουργείων στα νοσοκομεία και η μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών, που φθάνει και το ένα έτος, παραμένει μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που απευθύνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας για να υποβληθεί σε επέμβαση.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Βενιζέλειο, που άρχισε να λειτουργεί και 6η χειρουργική αίθουσα, εκατοντάδες άνθρωποι είναι σε αναμονή από 6 μήνες έως 1 χρόνο για να έρθει η σειρά τους.

Ο αναπλ. διοικητής του Βενιζελείου Γιώργος Μοσχοβάκης μάς είπε: “Στη Γενική Χειρουργική για επεμβάσεις κήλης, χολής κ.λπ. περιμένουν σε λίστα 700 άτομα, στην Οφθαλμολογική 533, στην ΩΡΛ 550, στην Ουρολογική 153.

Αυτές είναι οι πιο επιβαρυμένες κλινικές με τον μεγαλύτερο χρόνο αναμονής”.

 

Ο Γιώργος Μοσχοβάκης, Ο Γιώργος Κωστάκης και Ο Γιώργος Χονδροζουμάκης

Σε αναμονή 1.900-2.000 ασθενείς

Σύμφωνα με τον κ. Μοσχοβάκη, σήμερα στο Βενιζέλειο σε αναμονή βρίσκονται συνολικά 1.900-2.000 ασθενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου. Ωστόσο, ο ίδιος λέει ότι αρκετοί απ’ αυτούς έχουν ήδη φροντίσει να χειρουργηθούν αλλού.

“Ο κόσμος είναι τετραπλάσιος από προηγούμενα χρόνια, άρα πώς να μην υπάρχουν μεγάλες αναμονές;” σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γιώργος Χονδροζουμάκης.

Ο ίδιος είπε ότι η αναμονή στη Γενική Χειρουργική και στην Οφθαλμολογική ξεπερνάει τον χρόνο”.  Ο Γιώργος Κωστάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομειακών Γιατρών σχολίασε ότι κάθε χρόνο χειρουργούνται (με αναισθησιολόγο) στο ΠΑΓΝΗ περίπου 1.200 άτομα και η νέα αίθουσα σίγουρα θα βοηθήσει, αλλά δεν λύνει προφανώς όλα τα προβλήματα, γιατί υπάρχει πληθώρα ασθενών που αυξάνεται συνεχώς.

Για τη νέα αίθουσα

Για τη νέα αίθουσα που άνοιξε χθες η διοίκηση του Βενιζελείου αναφέρει:

“Μετά την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και την αύξηση των κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σήμερα (σ.σ. χθες) ξεκινάει τη δραστηριότητά της η 6η χειρουργική αίθουσα στο Γ.Ν. «Βενιζέλειο», στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου σε συνεργασία με την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης και το Υπουργείο Υγείας.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αναγνωρίζοντας τη μακρά αναμονή των ασθενών που έχουν προγραμματιστεί για τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις (τουλάχιστον σε ορισμένες κλινικές)  και επιδιώκοντας συνεχώς την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για το άνοιγμα της νέας χειρουργικής αίθουσας, γεγονός που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της λίστας χειρουργείου και την αύξηση του ρυθμού της χειρουργικής δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, με την προσθήκη αυτή αναμένεται επιπρόσθετα να χειρουργούνται περίπου 500 ασθενείς ανά έτος.

Το άνοιγμα της νέας χειρουργικής αίθουσας περιλαμβάνεται στην προσπάθεια της Διοίκησης για τη νέα εποχή στο Γ.Ν. «Βενιζέλειο», ενώ αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του εκλιπόντος στελέχους κ. Καραντινού, διευθυντή Αναισθησιολογίας που συμμετείχε ενεργά τόσο στη διαμόρφωση του νέου κανονισμού χειρουργείου όσο και στην κατανομή του χειρουργικού χρόνου για την εν λόγω αίθουσα”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει