Κινηματογραφή

Ξεκαθάρισμα

419

Το πρώτο μεγάλο blockbuster του καλοκαιριού δεν απογοητεύει.

ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ – AVENGERS: INFINITY WAR

ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ - AVENGERS: INFINITY WARΣκην.: Άντονι Ρούσο, Τζο Ρούσο

Πρωτ.: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Κρις Έ-βανς, Κρις Χέμσγουορθ, Μαρκ Ράφαλο, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Τζος Μπρόλιν, Τομ Χόλαντ, Κρις Πρατ, Ζόι Σαλντάνα, Ντέιβ Μπατίστα

Οι Εκδικητές μαζί με τους Φύλακες του Γαλαξία πρέπει να σταματήσουν τον μοχθηρό Θάνο πριν συγκεντρώσει τα έξι Πετράδια της Αιωνιότητας, που θα του δώσουν τη δύναμη ν’ αφανίσει τον μισό πληθυσμό του σύμπαντος.

Περιπέτεια φαντασίας που αποτελεί τη δέκατη ένατη προσθήκη στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel και το πρώτο μέρος της κορύφωσης μιας ολόκληρης δεκαετίας ταινιών που ξεκίνησαν το 2008 με τον «Iron Man» του Τζον Φαβρό.

Το δεύτερο μέρος έχει ήδη γυριστεί ξανά από τους αδερφούς Ρούσο κι έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει σ’ έναν χρόνο από τώρα. Όπως και να ‘χει το πράγμα, ό,τι και να πει κανείς, το ότι η ταινία πραγματοποίησε το μεγαλύτερο άνοιγμα στην κινηματογραφική ιστορία με 258 εκατομμύρια δολάρια στις Η.Π.Α. και 640 εκατομμύρια παγκοσμίως, επιβεβαιώνει ότι η ως τώρα αλάνθαστη στρατηγική της Marvel, με την οποία άλλαξε από πολλές απόψεις την κινηματογραφική βιομηχανία, δε δείχνει σημάδια κούρασης.

Παρότι προσωπικά βρίσκω ότι οι τελευταίες ταινίες της Marvel μοιάζουν υπερβολικά μεταξύ τους κι έχουν καταντήσει να επαναλαμβάνονται, αυτή κάνει ό,τι μπορεί για να τηρήσει τις δραματουργικές ισορροπίες και δεδομένου ότι έχει να χειριστεί πάνω από είκοσι κεντρικούς χαρακτήρες, η πλοκή των Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι δεν τα καταφέρνει καθόλου άσχημα.

Το θέαμα είναι πλούσιο, το χιούμορ απολαυστικό, οι ερμηνείες ακριβέστατες, ο κακός ασυνήθιστα κατεργασμένος σε βάθος και το σενάριο επιλέγει προς τιμήν του να ταλαιπωρήσει αρκετά τους ήρωες, χωρίς να τους παραχωρεί μια εύκολη νίκη.

Ωστόσο, δεν αποφεύγονται τα πλατειάσματα στις σκηνές που αφορούν τη σχέση του Θάνος και της Γκαμόρα, όπως και στη σεκάνς στον Νινταβελίρ, οι σκηνές δράσης υπονομεύονται από την ψηφιακή ‘ευκολία’ τους, ενώ προσωπικά δεν καταλαβαίνω καθόλου από πού αντλεί το τέλος την περιβόητη κρισιμότητά του, τη στιγμή που κάποιοι από τους ήρωες που αφορά πρωταγωνιστούν σε ταινίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τη Marvel ως μελλοντικές προσθήκες στη σειρά.  Ευτυχώς νομίζω ότι διατηρείται τουλάχιστον η περιέργεια για την οριστική έκβαση, την οποία θα παρακολουθήσουμε σ’ έναν χρόνο στο επόμενο επεισόδιο.

 

ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΦΟΝΤΟ CARBONE

Σκην.: Ολιβιέ Μαρσάλ

Πρωτ.: Μπενουά Μαζιμέλ, Γκριντζ, Ιντίρ Σεντέρ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Στη Γαλλία του 2008, ένας επιχειρηματίας που κινδυνεύει να χάσει την επιχείρησή του, αποφασίζει να στήσει μια κομπίνα στην αναδυόμενη αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα από τις βιομηχανίες. Το σχέδιό του θα καταλήξει η μεγαλύτερη οικονομική απάτη στην ιστορία της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Ευρώπης.

Δράμα εγκλήματος βασισμένο στην αληθινή ιστορία του οικονομικού σκανδάλου. Ενδιαφέρον, ισορροπημένο, έντονο, αλλά εν τέλει χωρίς ν’ ‘απογειώνεται’ ποτέ, ίσως υπονομευμένο από την κοινοτοπία του.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει