«2018 Έτος Μαθηματικών»: Ημέρα Θετικών Επιστημών στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο

1.213

Την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά στο αμφιθέατρο του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» η Ημέρα Θετικών Επιστημών. Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει σκοπό να φέρει τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σε επαφή με διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές. Η φετινή Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στα Μαθηματικά, καθώς το 2018 έχει ανακηρυχθεί «Έτος Μαθηματικών».

«2018 Έτος Μαθηματικών»: Ημέρα Θετικών Επιστημών  στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο

Ομιλητές της Ημερίδας ήταν ο κ. Μιχάλης Λάμπρου, καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα  «4000 χρόνια Μαθηματικά» και ο κ. Κωνσταντίνος Τζανάκης, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα  «Μαθηματικά: Παλιά γνώση με σύγχρονο πρόσωπο – Από τον κόσμο για τον κόσμο».

Ο κ. Λάμπρου έκανε μια ιστορική αναδρομή στην επιστήμη των Μαθηματικών, από τις ρίζες τους, 4000 χρόνια πριν, μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ειδικότερα, τόνισε την εκπαιδευτική αξία των Μαθηματικών και τη σπουδαιότητά τους στις εφαρμογές. Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στη σύνδεση των Μαθηματικών με άλλες Επιστήμες, όπως την Αστρονομία και τη Φυσική, καθώς και στην ανάπτυξη μαθηματικών εργαλείων για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

«2018 Έτος Μαθηματικών»: Ημέρα Θετικών Επιστημών  στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο

Με μεθοδικό και διδακτικό τρόπο, οι ομιλητές εξήγησαν στα παιδιά ότι, σε θεμελιώδη ερωτήματα που απασχόλησαν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα, τα Μαθηματικά είτε με απλούς είτε με σύνθετους υπολογισμούς οδήγησαν σε απαντήσεις τις οποίες θεωρούμε σήμερα προφανείς και με τη σειρά τους οι απαντήσεις αυτές οδήγησαν και οδηγούν σε νέα ερωτήματα, σε νέες περιπέτειες της σκέψης και σε βαθύτερη κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.

Μετά την ολοκλήρωση της Hμερίδας έγινε απονομή επαίνων στους μαθητές του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» που διακρίθηκαν στους φετινούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Πρόκειται για τους μαθητές:

1) Σμυρνάκη Νίκο, μαθητή της Γ΄ Γυμνασίου: διακρίθηκε στον Προκριματικό Διαγωνισμό για τη σύνθεση των Εθνικών ομάδων, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση, που σημαίνει ότι αποτελεί  μέλος της Εθνικής Ομάδας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων 2018

2) Στρατάκη Ανδρέα, μαθητή της Γ΄ Λυκείου: διακρίθηκε στην 35η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης», κατακτώντας στην κατηγορία των Μεγάλων, το χάλκινο μετάλλιο

3)  Σμυρνάκη Μανόλη, μαθητή Β΄ Λυκείου: διακρίθηκε στον Μαθηματικό Διαγωνισμό «Ο Θαλής»

4) Γρεβετζάκη Γιώργο, μαθητή Α΄ Γυμνασίου: διακρίθηκε στον τοπικό Μαθηματικό Διαγωνισμό  «Ο Επιμενίδης», κατακτώντας το δεύτερο βραβείο.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει