…ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση απορρίπτουν τα παζάρια του Ερντογάν

307

Απαντώντας στις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει θετική τη στροφή της Άγκυρας υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο, αλλά τονίζει ότι είναι «απαράδεκτη και απορριπτέα» η αναφορά περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα (8 Τούρκοι αξιωματικοί που ζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα).

Για το επίμαχο θέμα  η ανακοίνωση αναφέρει: «…Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που μεταδόθηκε απευθείας από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας, ενόψει των πρόωρων εκλογών, σε ερώτηση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη έθεσε για πρώτη φορά ευθέως θέμα ανταλλαγής λέγοντας:

«Από εμάς ζήτησαν να δώσουμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Κι εμείς τους είπαμε πως υπάρχουν οκτώ στρατιωτικοί που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε. Αν μας δώσετε αυτούς, τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους άλλους. Διότι αυτοί έκαναν παραβίαση συνόρων».

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να κάνει επίθεση… φιλίας στην Ελλάδα λέγοντας: «Εμείς δεν επιθυμούμε να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο (…) Βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε. Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα (…). Αεροπλάνα και πλοία να περνάνε ελεύθερα (…). Γιατί να επισκιάζουμε και να κηλιδώνουμε την ειρήνη; Χρειαζόμαστε ειρήνη στον κόσμο. Πόσω μάλλον που η ειρήνη μας με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη».

Πρ. Παυλόπουλος: Τα έργα αποτελούν βάση φιλίας

Από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «δηλώσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα» και ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους».

«Δεν ξέρω αν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του (σ.σ. Ερντογάν), αλλά κρατάω αυτό που είπε για την ειρηνική συνύπαρξη», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Ευπρόσδεκτη η δήλωσή του, μόνο που ξεκαθαρίζουμε ότι οι προθέσεις δεν αρκούν. Οι καλές προθέσεις δεν αποτελούν βάση φιλίας, τα έργα αποτελούν βάση φιλίας. Και τα έργα δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις προθέσεις. Ευχόμαστε να συμβαδίσουν».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την όξυνση με τη γείτονα τοποθετήθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», ο αναπλ. υπουργός Άμυνας τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι χώρα ειρήνης και θέλει η ειρήνη να προάγεται στην περιοχή.

Η χώρα μας «ταυτόχρονα ξέρει και μπορεί με επάρκεια και με ικανή αποτρεπτική δύναμη να προστατεύσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά της», συμπλήρωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Εκτίμησε, πάντως, πως η Άγκυρα με τα σημερινά δεδομένα δεν δείχνει να επιλέγει τη δημιουργία «θερμού επεισοδίου».

Μήνυμα Ν.Δ. σε  Ερντογάν και Τσίπρα

«Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε ένα κράτος Δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και συνεχίζει λέγοντας ότι «και ο πρωθυπουργός με την κυβέρνησή του να αναλογιστούν τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η ασυγχώρητη προχειρότητα και επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα».

Φώφη Γεννηματά:  Να απελευθερωθούν οι Έλληνες αξιωματικοί

Τις δηλώσεις Ερντογάν σχολίασε και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι σαφές το μήνυμα της Ελλάδας απέναντι στην κλιμακούμενη από την Τουρκία ένταση.

«Η πατρίδα μας οφείλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι συνεχίζει -όπως πράττει διαχρονικά- να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει η κ. Γεννηματά.

Επισημαίνει, δε, ότι είναι βασική και πάγια επιλογή της προοδευτικής παράταξης η επιδίωξη της εθνικής συνεννόησης ιδιαίτερα για τα ευαίσθητα εθνικά θέματα.

Τα tweets του Σταύρου Θεοδωράκη

«Τα ανατολίτικα παζάρια που προτείνει ο Ερντογάν δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι στην Ευρώπη δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ κυριαρχεί το δίκαιο και όχι η αυθαιρεσία».

Σ’ αυτό το σχόλιο προέβη ο επικεφαλής του Ποταμιού στο twitter για τα όσα δήλωσε ο Ερντογάν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει