ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ: Περιμένουν πλοίο στο… αεροδρόμιο

Συνεχίζει την απεργία η ΠΝΟ - Ένταση με τους αγρότες

727

Αυτό που φοβόντουσαν οι αγρότες έγινε πράξη σε σχέση με την απεργία στα πλοία, αφού η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, σε μια διαχρονική τακτική της, αποφάσισε να παρατείνει την απεργία για ένα ακόμα εικοσιτετράωρο.

Στο «τράβηγμα του σχοινιού» από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία οι αγρότες απαντούν με κινητοποιήσεις από σήμερα, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο διαλόγου. Οι αγρότες, μάλιστα, από την πρώτη στιγμή είχαν επισημάνει την αδιαλλαξία των ναυτεργατών, επισημαίνοντας ότι παρά τις ανοιχτές προσκλήσεις σε διάλογο, δεν ήθελαν καν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους του αγροτικού κινήματος.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διάλογο» τονίζουν από την πλευρά τους οι αγρότες, που ετοιμάζονται να φέρουν τα κηπευτικά τους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, προκειμένου να πιέσουν για άμεση λύση. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από προχθές οι αγρότες είχαν δείξει μια διαλλακτική στάση απέναντι στην απεργία, τονίζοντας πως δεν θα πραγματοποιήσουν καμία κινητοποίηση, εφόσον η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία τηρήσει την αρχική δέσμευσή της για 24 μόνο ώρες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής προσπάθησε να κάνει σαφές ότι το Υπουργείο προχωρά στα εργασιακά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως άγγιξαν το φλέγον ζήτημα των επιπτώσεων που πρέπει να έχουν οι πλοιοκτήτες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην Κρήτη, αλλά και στην αδιαλλαξία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

«Δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να ζητάνε οι αγρότες της Κρήτης να κάνουνε συνάντηση μαζί τους και να μην τη δέχονται» τόνισε για να προσθέσει:

«Δεν έχουν μόνο δικαίωμα οι κύριοι της ΠΝΟ αλλά και οι αγρότες. Δεν ξέρω τι νόημα έχει πια αυτή η απεργία, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Αν συμβεί οτιδήποτε θα έχουνε ευθύνη αυτοί απέναντι στον ναυτικό κόσμο».

 

Η απάντηση της ΠΝΟ

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία χαρακτηρίζει τον υπουργό «Πόντιο Πιλάτο» και υποστηρίζει ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού.

«Ο υπουργός Ναυτιλίας όχι μόνο δεν έδωσε καμία ουσιαστική λύση στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυτεργατών, όχι μόνο δεν επέλυσε έστω και το παραμικρό αίτημα μας, αλλά αντίθετα για άλλη μία φορά κράτησε στάση Πόντιου Πιλάτου προσπαθώντας να μετακινήσει τις ευθύνες τού ιδίου και της κυβέρνησης, δημιουργώντας και συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι αναφορικά με το σχέδιο υπουργική απόφασης για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών λιμένων, η συνομοσπονδία των ναυτικών έχει υποβάλει προτάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, έχουν γίνει δεκτές και θα ενσωματωθούν στο εν λόγω σχέδιο.

 

Μιχελογιαννάκης

Με τον υπουργό Ναυτιλίας επικοινώνησε για το θέμα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Ο βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό να δοθεί η δέουσα προσοχή στο μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την ακινητοποίηση των πλοίων στα λιμάνια, καθότι η απεργιακή κινητοποίηση της Π.Ν.Ο. βρίσκει την Κρήτη σε πολύ δύσκολη θέση, όπου πολλές περιοχές, λόγω των κλιματικών συνθηκών, έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με τον αγροτικό πληθυσμό του νησιού να έχει πληρώσει το βαρύτερο τίμημα.

Ο βουλευτής, σεβόμενος πάντα το δικαίωμα των ναυτεργατών στην απεργία, αλλά διαβλέποντας ότι υπάρχει πιθανότητα συνέχισής της και κλιμάκωσής της, ζήτησε από τον υπουργό να υπάρξει από τώρα πρόβλεψη για πλοίο ασφαλείας, για να μπορεί να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η μεταφορά των ευπαθών κρητικών αγροτικών προϊόντων, ώστε οι αγρότες της Κρήτης να μην δεχθούν άλλο ένα πλήγμα.

 

ΝΟΔΕ: Σε ομηρεία οι παραγωγοί

Με τοποθέτησή της η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενη στο θέμα κάνει λόγο για «ασυνάρτητες πολιτικές και καταστροφικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης» που κρατούν σε ομηρεία τόσο τους ναυτεργάτες, όσο και τους κατοίκους των νησιών.

«Δεν φτάνει η παρατεταμένη ανομβρία και οι χαμηλές τιμές, τώρα οι παραγωγοί ευπαθών αγροτικών  προϊόντων αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο επιπλέον συρρίκνωσης του εισοδήματός τους,  μέσω του ενδεχομένου καταστροφής εκατοντάδων τόνων κηπευτικών που περιμένουν στα λιμάνια της χώρας» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ, στην οποία και προστίθεται μεταξύ άλλων:

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί σε ισχύ η διάταξη για το «πλοίο ασφαλείας», που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση της ΝΔ, με το άρθρ. 25 του ν. 4256/2014 ώστε «να εξυπηρετηθούν από και προς τις νησιωτικές περιοχές αγρότες, έμποροι, πολίτες και να γίνει μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και ευπαθών προϊόντων».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει