Το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση φέρνει τα πάνω κάτω στους Δήμους

256

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ έχει ξεσπάσει, με φόντο την  επίσημη ανακοίνωση του νέου θεσμικού πλαισίου που δρομολογεί σαρωτικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες.

«Ακατανόητο» χαρακτηρίζει ο κ. Σκουρλέτης το αίτημα της ΚΕΔΕ για νέο κύκλο διαβούλευσης «τουλάχιστον δυο μηνών» μετά την παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου. Όπως σημειώνει, «το δίμηνο το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού. Πριν φθάσουμε στην τελική φάση  παρουσίασης του νομοσχεδίου έχει προηγηθεί μια πολύμηνη ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ και τη συμμετοχή τόσο της ΚΕΔΕ όσο και της ΕΝΠΕ. Εγώ προσωπικά έχω παρουσιάσει βασικές πλευρές του νομοσχεδίου σε δύο συνέδρια της ΚΕΔΕ και ένα της ΕΝΠΕ, ενώ έχω συμμετάσχει σε πάμπολλες  περιφερειακές συσκέψεις των κατά τόπους περιφερειακών ενώσεων των δήμων και έχω συναντήσει κατ΄ ιδίαν εκατοντάδες δημάρχους. Ποτέ άλλοτε δεν είχε υπάρξει τόσο εξαντλητικός διάλογος, ποτέ άλλοτε η έννοια της διαβούλευσης δεν είχε γίνει σε τέτοιο βαθμό πράξη».

Ανταπαντώντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης χαρακτηρίζει «ακατανόητη» τη  δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών, ότι προηγήθηκε πολύμηνη και επαρκής διαβούλευση». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν νοείται διαβούλευση αν δεν έχουμε στα χέρια μας ένα επίσημο σχέδιο νόμου το οποίο θα γίνει αντικείμενο διαλόγου στα Δημοτικά μας Συμβούλια, στα Δ.Σ. των ΠΕΔ και των Περιφερειών, αλλά και σε Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ».

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης τονίζει ότι η ΚΕΔΕ «αναμένει, έστω και τώρα, ένα επίσημο κείμενο με τις θέσεις της Κυβέρνησης», ζητώντας να σταματήσουν οι επιλεκτικές διαρροές και οι κουτοπονηριές. Κάθε άλλη μεθόδευση από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι αντιδημοκρατική και θα μας έχει απέναντι. Αναμένουμε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, έστω και την ύστατη στιγμή, να μας παρουσιάσει τις θέσεις του  στο κοινό μας συνέδριο ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ προκειμένου για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός δίμηνος διάλογος για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση», καταλήγει.

Στο μεταξύ, αύριο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων με την ΕΝΑΕ, με μοναδικό θέμα τις θεσμικές αλλαγές της αυτοδιοίκησης.

Έρχεται ο «Κλεισθένης» στη θέση του «Καλλικράτη»

Με το όνομα του «Κλεισθένη» τού μεταρρυθμιστή πολιτικού -ο οποίος τον 6ο αιώνα π.Χ. έθεσε τις βάσεις για το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας -επέλεξε το υπουργείο Εσωτερικών να επιστεγάσει τη μεγάλη θεσμική αλλαγή που δρομολογεί στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης.

Με συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας των διατάξεών του και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σύντομα. Βασική αλλαγή που εισάγεται είναι η καθιέρωση στις αυτοδιοικητικές εκλογές της απλής αναλογικής, η οποία θα συμβάλλει, όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, στην υιοθέτηση «μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων».

Εκτενή αναφορά κάνει και σε άλλες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ενώ προαναγγέλλει ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων («Κλεισθένης ΙΙ»), μετά την συνταγματική αναθεώρηση. «Πρώτα απ’ όλα αλλάζουμε τη σχέση ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, θεσπίζοντας μια ξεχωριστή δομή, τον Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος θα συγκροτείται από νομικούς, θα είναι μια αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και προφανώς αυτό ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα πολλών ετών της αυτοδιοίκησης.

Μια δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι η τροποποίηση στην κατηγοριοποίηση των δήμων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, η οποία θα καθορίσει τη βάση της χρηματοδότησής τους. Διότι άλλες είναι οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά ενός ορεινού ή νησιωτικού δήμου από αυτές ενός αστικού ή ενός αγροτικού δήμου.

Παρεμβαίνουμε, επίσης, στον τρόπο διαμόρφωσης των δημοτικών τελών κάνοντας ένα ευέλικτο σύστημα με βάση το οποίο θα χρεώνουν οι δήμοι τα αντίστοιχα τέλη ανάλογα με τις χρήσεις των ακινήτων. Ακόμα, θα διευρύνουμε τη δυνατότητα των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Υπάρχει η κατεύθυνση να εντάξουμε στις ανταποδοτικές υπηρεσίες τις υπηρεσίες πρασίνου.

 

Απόφαση-ανατροπή

«Ανάσταση» για οκτώ εργαζόμενους του δήμου Μαρκόπουλου, οι συμβάσεις των οποίων σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου. Πρόκειται για πέντε εργάτες καθαριότητας και τρεις οδηγούς απορριμματοφόρου οι οποίοι είχαν προσληφθεί πριν την 18η Απριλίου 2001 οπότε τέθηκε σε ισχύ το άρθρο 103 του αναθεωρημένου Συντάγματος που απαγορεύει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Στο πλευρό των συμβασιούχων στάθηκε τόσο ο Δήμος που ξεκαθάρισε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όσο και ο σύλλογος εργαζομένων, ο οποίος κατέθεσε ένορκα στο δικαστήριο την απόλυτη ανάγκη να παραμείνουν στις θέσεις τους.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει