Το μεγάλο βήμα για την έξοδο των Ρομά στον δημόσιο βίο

990

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας μια σημαντική εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Hμέρας Ρομά. Η κατάμεστη από κόσμο πλατεία Ελευθερίας μεταμορφώθηκε σ’ ένα  μεγάλο βήμα για την έξοδο των Ρομά από τον αποκλεισμό στον δημόσιο βίο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε μεταξύ άλλων ο  πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Βασίλης Πάντζος, ο οποίος υπογράμμισε  ότι οι Έλληνες Τσιγγάνοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Μέσα από την εκδήλωση αυτή τόνισε ότι στέλνει το Ηράκλειο  ένα ηχηρό μήνυμα κατά των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, κατά των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που καταδικάζουν στο περιθώριο την ευάλωτη κοινωνική ομάδα των Ρομά.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, στους 16 μήνες λειτουργίας της, έχει καταφέρει μεγάλη πρόοδο πετυχαίνοντας να ενώσει όλες τις φωνές και μέσα από συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες να δώσει σάρκα και  οστά στην ενιαία εκπροσώπηση  των Ελλήνων Ρομά. “Οι προσπάθειες αυτές, πρωτοφανείς στα 100 και πλέον χρόνια συνδικαλιστικής διαδρομής των ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ, αποτελούν μια ζωτικής σημασίας εξέλιξη στον αγώνα μας για κοινωνική δικαίωση, για έμπρακτη αναγνώριση των δικαιωμάτων μας, για βελτίωση του επιπέδου ζωής μας και για τη σταδιακή ένταξη και ενσωμάτωση μας στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας  στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Hμέρας Ρομά

Ειδικότερα, όπως είπε, η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ λειτουργεί πλέον ως μια μεγάλη ομπρέλα των περιφερειακών ομοσπονδιών, με στόχο τον από κοινού συντονισμό των προσπαθειών των Ρομά, καθώς και την ενεργητική συμμετοχή και τη συλλογική αντιπροσώπευσή τους σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων για ζητήματα που τους αφορούν. “Κόντρα στη χρόνια απομόνωση, ακολουθούμε με συνέπεια,  με αίσθημα ευθύνης και καθημερινή εργασία μια εξωστρεφή πορεία. Επιθυμούμε ξεκάθαρα,  ως θεσμικοί συνομιλητές, τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς για την προώθηση της ένταξης των Ελλήνων ρομά σε όλα τα επίπεδα” συμπλήρωσε.

εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας  στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Hμέρας Ρομά

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη σύσταση Περιφερειακής Ομοσπονδίας Συλλόγων – Σωματείων Ρομά  στην Κρήτη, μια άκρως σημαντική και καίρια εξέλιξη, προς την οποία η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ θα παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη για την εύρυθμη καθημερινή και αποτελεσματική λειτουργία της.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους, που γυρίστηκε στον καταυλισμό της Νέας Αλικαρνασσού, η οποία με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο ευαισθητοποιεί τον καθένα που βρίσκεται μακριά ή απέναντι  στην ευάλωτη αυτή ομάδα και αναδεικνύει τα σοβαρά καθημερινά τους προβλήματα.

Οι Τσιγγάνοι μουσικοί  SAM ROMA με το ενδεκαμελές συγκρότημά τους διασκέδασαν το κοινό με παραδοσιακές και σύγχρονες τσιγγάνικες μελωδίες. Τα μέλη του συγκροτήματος συγκίνησαν όλους τους παρευρισκόμενους όταν λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση ζήτησαν να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο όνομα του νεκρού πιλότου που έχασε τη ζωή του μετά από επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τη Σκύρο.

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει