Ο εφιάλτης ξαναγύρισε στη γειτονιά μας

ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

460

Σοβαρό σκεπτικισμό για το ενδεχόμενο μιας διευρυμένης κλιμάκωσης  έχει προκαλέσει η επίθεση που πραγματοποίησαν από κοινού τα ξημερώματα του Σαββάτου εναντίον της Συρίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία.

Μετά την επίθεση ο πρόεδρος Τραμπ κατά τον προσφιλή του τρόπο χρήσης του Twitter έκανε λόγο για μια ολοκλήρωση αποστολής, ενώ από την άλλη πλευρά η ρωσική πλευρά τόνιζε ότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες.

«Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες» τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απέρριψε σε έκτακτη συνεδρίασ;h του, την πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης για καταδίκη των αεροπορικών επιδρομών από την πλευρά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία, ως επιθετική ενέργεια. Η συνεδρίαση αποτέλεσε πεδίο πολλαπλών αντιπαραθέσεων και αντικρουώμενων απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρέσβης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Βασίλι Νεμπενζιά, ανέφερε ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά «επιθετική ενέργεια» εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

«Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, ενώ τα αεροπορικά πλήγματα υπό τις ΗΠΑ απειλούν την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία» πρόσθεσε επίσης.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρέσβης του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας, εάν η κυβέρνηση του pροέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σε σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και διασφάλισης του μηνύματος της ειρήνης. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού ζήτησε απεγνωσμένα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο συριακός στρατός από την άλλη πλευρά ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε πλήρως τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα στην Ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό, μετά την απομάκρυνση των τελευταίων ανταρτών από την πόλη Ντούμα, έπειτα από μια επιχείρηση με βαρύ απολογισμό, διάρκειας σχεδόν δύο μηνών.

«Όλοι οι τρομοκράτες εγκατέλειψαν τη Ντούμα, το τελευταίο από τα προπύργιά τους στην Ανατολική Γούτα» μετέδωσε xuew το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο τύπου του στρατού.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει