ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ: Σφοδρή επίθεση της Ένωσης Γιατρών κατά της Δικαιοσύνης

Την αντίδρασή της εκφράζει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

646

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου για την καταδίκη μίας παιδιάτρου για την υπόθεση θανάτου του 3χρονου Ντένις.

Η παιδίατρος καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου με ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για “ιατρικές ανακρίβειες, προσβολές στην ιατρική επιστήμη και την αξιοπρέπειά τους, για λάθη και αυθαίρετες εικασίες”, που ακούστηκαν στη δίκη που διήρκεσε πολλές ημέρες.

«Χθες καταδικάστηκε στο τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου μία νοσοκομειακή γιατρός για τον θάνατο ενός 4χρονου παιδιού πριν από 4 χρόνια. Η ιατροδικαστική έκθεση γνωματεύει ως ανεξήγητο το θάνατο του παιδιού. Το δικαστήριο προσπάθησε να τον εξηγήσει και να βρει την αλήθεια. Αυτός -μας διαβεβαίωσαν- ότι ήταν ο σκοπός αυτής της ψυχοφθόρας για όλους διαδικασίας.

Όσοι παρευρεθήκαμε προσπαθούσαμε να συγκρατήσουμε την αγανάκτηση μας για τις ιατρικές ανακρίβειες, τις προσβολές στην ιατρική επιστήμη και την αξιοπρέπεια μας, τα λάθη και τις αυθαίρετες εικασίες που ακούστηκαν. Η εισαγγελέας αλλάζοντας το αρχικό κατηγορητήριο, πρότεινε, και το δικαστήριο υιοθέτησε την άποψη, ότι το παιδί πέθανε από αφυδάτωση μέσα στο νοσοκομείο ενώ ελάμβανε ενδοφλέβια υγρά!!

Το εντυπωσιακό ήταν ότι δεν βασίστηκαν σε καμία πραγματογνωμοσύνη. Το σκέφτηκαν μόνοι τους ως νεοφώτιστοι γιατροί του τελευταίου μήνα!

Σας θυμίζουμε ότι στην υπόθεση Ακουμιανάκη οι γιατροί καταδικάστηκαν για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, δηλαδή ότι χορήγησαν πολλά υγρά στην άτυχη Στέλλα.

Ως νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούμε πλέον να δουλεύουμε κάτω από την “απειλή” μιας κακής δικαιοσύνης. Μετά από τις τόσες παράλογες καταδικαστικές αποφάσεις στους γιατρούς υπάρχει ανάμεσά μας μια μοιρολατρία που συνοψίζεται πάνω κάτω στο ότι κάποια στιγμή, όσο καλά και να κάνεις τη δουλειά σου θα υπάρξει κάποιος ανεξήγητος θάνατος, κάποιο απροσδόκητο γεγονός, κάτι που δεν μπόρεσες να το προβλέψεις και να το αντιμετωπίσεις και τότε θα καταδικαστείς σίγουρα.

Μα γιατί αναρωτιέται ο αδαής, ο μη μυημένος στη δικαστική λογική;

Διότι πέθανε ένα παιδί, μια έφηβη, ένας άνθρωπος, ξαφνικά. Διότι δεν υπάρχει εξήγηση, διότι κάποιος πρέπει να φταίει, διότι πρέπει να δικαιωθεί η οικογένεια, το περί δικαίου αίσθημα της ανθρωποφάγας κοινωνίας, διότι δεν μπορούν οι “μικροί” δικαστές του Ρεθύμνου να σηκώσουν το βάρος μιας αθώωσης, διότι το ζητάει η Τατιάνα, διότι η ιατρική τα ξέρει και τα μπορεί όλα, διότι έχουν μπει και οι ασφαλιστικές εταιρείες στο χώρο…

Η ιατρική αντίθετα από αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος δεν έχει όλες τις απαντήσεις, δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Ο γιατρός δεν είναι ούτε θεός ούτε μάγος.

Ποτέ πριν δεν υπήρχε τόσο έντονα το οξύμωρο της απόλυτης εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ιατρικής επιστήμης και από την άλλη πλευρά της απόλυτης απαξίωσης των λειτουργών της.

Είμαστε όλοι στο εδώλιο! Το νοσοκομείο δε μπορεί να λειτουργήσει έχοντας ήδη τρεις καταδίκες και τη διαρκή απειλή νέων!

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της άδικης απόφασης του δικαστηρίου και την επανεξέταση της υπόθεσης.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας την άμεση θεσμοθέτηση προδικαστικού συμβουλίου αξιολόγησης για τις περιπτώσεις “ιατρικής αμέλειας”».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει