Εκδήλωση για τον καρδιολόγο – λογοτέχνη Περικλή Σφυρίδη

284

Εκδήλωση για τον -και με τον- λογοτέχνη Περικλή Σφυρίδη οργανώνει το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης μεθαύριο Τετάρτη 18 Απριλίου στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Την εκδήλωση θα προλογίσει από την μεριά της φιλολογικής κριτικής, η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικης Σωτηρία Σταυρακοπούλου, επιμελήτρια των συγκεντρωτικών εκδόσεων των διηγημάτων του Σφυρίδη. Ο συγγραφέας και γιατρός του ΠαΓΝΗ Γεώργιος Σχορετσανίτης  θα αναφερθεί στο αφηγηματικό του έργο.

Ο ίδιος ο συγγραφέας θα διαβάσει σελίδες από το ανέκδοτο μυθιστόρημά του “Καρκίνος”, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μετά το καλοκαίρι από την «Εστία». Η Ρένα Παπαδάκη, παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών, θα συντονίζει την εκδήλωση και τη συζήτηση με το κοινό.

Ο Περικλής Σφυρίδης, από τη Θεσσαλονίκη, με μια παρουσία στα ελληνικά γράμματα ήδη πάνω από σαράντα χρόνια, κυρίως με διηγήματα αλλά και με δύο μυθιστορήματα, είναι ένας γόνιμος συγγραφέας με στέρεη αφηγηματική τεχνική.

Τα διηγήματά του έχουν ταξινομηθεί από την κριτική σε κοινωνικά, ερωτικά και φιλοζωικά. Γιατρός καρδιολόγος ο ίδιος, έχει χρηματίσει για δύο θητείες πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Στα ιατρικά του διηγήματα πέρασε κι όλα τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ιδίως στα κείμενα «Οι ιατρικοί επισκέπτες» και «Τα κοράκια». Βρίσκονται στα “κοινωνικά” του διηγήματα, στο πρώτο μέρος με τον τίτλο «Μισθός ανθυπιάτρου».

Ο Σφυρίδης, όπως το διατυπώνει ο ίδιος, στηρίζεται στο βίωμα και, βαδίζοντας έτσι σε στέρεο έδαφος, αφηγείται καθημερινές ιστορίες που άφησαν πληγές στο σώμα των ανθρώπων και του τόπου γενικότερα. Μέσα από την ατομική του περίπτωση προσπαθεί να περισώσει την εποχή, τις αλλαγές και τα πάθη της.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει