Περνούν τα stress test και οι τέσσερις τράπεζες

306

Στην τελική ευθεία έχουν μπει τα stress test των τραπεζών και όλα δείχνουν ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, ETE, Eurobank, Πειραιώς) περνούν επιτυχώς τη δοκιμασία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βασικά εποπτικά κεφάλαια σε καμία από τις τράπεζες δεν υποχωρούν στο δυσμενές σενάριο κάτω από το όριο της ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας που έθεσε η εποπτεία για τα stress test.

Η θετική αυτή εξέλιξη αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη που θα κάνουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στον SSM στις 18-19 Απριλίου. Στη Φρανκφούρτη η διοίκηση της κάθε τράπεζας θα λάβει ένα φάκελο με τα αποτελέσματα της δοκιμασίας και τις υποδείξεις της εποπτείας σχετικά με τις επιχειρηματικές ενέργειες που θα χρειαστεί είτε να εντείνουν είτε να εντάξουν στον σχεδιασμό τους.

Οι επίσημες ανακοινώσεις των stress test θα δημοσιοποιηθούν στο κοινό κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Η θετική κατάληξη των stress test θα απελευθερώσει από μια σοβαρή αβεβαιότητα και τις διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος στις 20 Αυγούστου. Ταυτόχρονα θα διευκολύνει την επιστροφή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη, εξέλιξη που συμβάλλει γενικότερα στις συνθήκες ομαλοποίησης της οικονομίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει